Kako pobijediti na arhitektonskom konkursu? Anatomija pobjedničke prijave

CILJ

Bitno je shvatiti tip takmičenja u kojem želite da učestvujete – ponekad ćete morati iskoristiti „široki kist za crtanje“ da biste prodali koncept, a ponekada ćete se morati fokusirati na budžet i usavršavanje detalja i ovi scenariji će zahtijevati različite pristupe svaki put.

Rad na novom projektu je uvijek dobrodošla vježba za vaš um i siguro će vam pomoći da izgladite svoje sposobnosti i buduće kreacije ali učestvovanje na konkursima je najvjerovatnije od najveće važnosti u smislu učenja mnoštva novih stvari – samo što ćete izučiti projekte protiv kojih se takmičite i varijacije drugačijih ideja ljudi. Da biste se pripremili psihički – vaš cilj uvijek mora biti da pobijedite. Ako niste dovoljno sigurni da je vaša ideja najbolji kandidat za pobjedu, zašto bi onda tako mislio žiri?

TIM

Neki ljudi više vole raditi samostalno ali nema sumnje da je arhitektura timski sport. Sigurni smo da je dijeljenje mišljenja i ideja s nekim ko ima iskustva najbitniji dio procesa koji će dovesti do najboljih mogućih rezultata.

IDEJA

Najbitniji  dio čitavog procesa je pronalazak pravog koncepta. Ne postoji samo jedan dobar način da se pronađu ideje za projekte, svaki slučaj je drugačiji i ponekad najbolji koncepti dolaze odakle se najmanje nadamo.

Timski rad je veliki dio onoga kako se dolazi do ideja i koncepta. Sigurno ćete proći kroz gomilu nacrta dok jedan napokon ne bude obećavajući.

Kada se odgovori na sva pitanja i eventualne probleme, sve drugo se posloži samo od sebe. Krajnji izgled građevine je direktni proizvod vaše ideje. Neke od navedenih stvari mogu zvučati pretjerano, čak i na papiru, ali sve se vraća na prepoznavanje tipa takmičenja u kojem učestvujete.

Ovaj tekst obuhvata par stvari za koje mislimo da su vrijedne uzimanja u ubzir kada pravite svoju aplikaciju za učešće. Iako nije loše pitati već iskusne kolege, mentore ili prijatelje za savjet kada vam zatreba – imajte na umu da bi projekat trebao ostati originalan. Ako ste započeli sa snažnim konceptom, neka takav i ostane, da je što jasniji. Ako svega nabacate, rizikujete suprotan efekat i mogući neuspjeh. Ako skupite previše ideja od više ljudi, projekat može djelovati zakrpljeno, u pokušaju da iskombinirate više koncepata. Većina arhitekata koje pitate za pomoć će vam rado izaći u susret. Ali preporučujemo vam da na kraju dana vi budete oni koji će voditi vaš projekat.

print