spot_img

Kako pripremiti krovne prozore za zimu u 6 koraka?

velux_krovni_prozori_291116Kako bi krovni prozori bili dugovječniji potrebno je njihovo redovno održavanje. Kompanija VELUX, lider za ugradnju krovne stolarije na tržištu, koja nudi servisiranje na visokom nivou, izlazi u susret svim korisnicima i sa savjetima za besprjekorno funkcionisanje ovih prozora.
Za dugotrajnu upotrebu, VELUX preporučuje redovan servis za sve modele krovnih prozora na svake dvije godine, a on obuhvata: čišćenje filtera za vazduh, kontrolu šrafova na krilu i ramu, čišćenje opšivke i podmazivanje šarki i brava prozora.

Razlike u održavanju postoje zavisno od toga da li je riječ o drvenim ili prozorima od bijelog poliuretana (njima je potrebno jedino redovno pranje i osnovno servisiranje, lakiranje se ne radi), a u kompaniji VELUX za naš portal donose savjete kako pripremiti krovne prozore za zimu u šest koraka:


1. Održavanje drveta
Drvo je premazano zaštitnim i završnim slojem u fabrici i može da se čisti običnim sredstvima za čišćenje u domaćinstvu. Mora da se prefarba najmanje na svake četiri godine i kad god je potrebno (dodatno).
Prozori izloženi jakoj toploti, jakoj sunčevoj svetlosti i/ili posebno visokom nivou vlage (npr. u kuhinji ili kupatilu) moraju da se premažu najmanje na svake dve godine.

Održavanje površine: Skinite površinski sloj (lak ili boju). Postarajte se da površina bude čista i suva i nanesite osnovnu boju na drvo. Kada se osuši, nanesite sloj akrilnog laka/boje na vodenoj bazi (uvijek se pridržavajte uputstava proizvođača).

Primjenite isti metod na zahvaćenim površinama ako su lak/boja oštećeni. VELUX nudi komplet za popravku sa originalnim lakom ili bojom za popravljanje.

Kada tretirate drvo, važno je da pokrijete zaptivne gume da biste sprečili da se lak/boja preliju na njih, jer će to ukrutiti/očvrsnuti zaptivne gume i narušiti njihov efekat.velux_krovni_prozori_2_291116

2. Čišćenje stakla
Da biste očistili spoljno staklo, zarotirajte krilo za 180 stepeni. Krilo mora da se fiksira na mestu povlačenjem reze za fiksiranje u otvor zarežu u dnu bočnog rama. Ova bezbijednosna funkcija oslobađa obe ruke za čišćenje.
Staklo očistite mekom, čistom krpom/jelenskom kožicom/neabrazivnim sunđero, koji ne ispušta vlakna, ili čistim brisačem za prozor koji nema metalne dijelove. Za čišćenje stakla obično je dovoljna čista voda. Možete da koristite i obična neabrazivna sredstva za čišćenje u domaćinstvu. Za čišćenje stakala je najbolja meka voda, pa u oblastima sa tvrdom vodom dodajte malu količinu deterdženta da biste omekšali vodu ili obrišite višak vode nakon čišćenja.
– Izbjegavajte kontakt silikona sa staklom
– Ne koristite proizvode za čišćenje koji sadrže abrazivne čestice
– Ne koristite hemijske proizvode za čišćenje stakla
– Izbjegavajte kontakt stakla sa oštrim ili abrazivnim predmetima uključujući nakit
– Nikada ne pokušavajte da očistite nečistoće na staklu, a da prvo ne nanesete vodu
– Ako se u blizini stakla nešto radi, zaštitite staklo čistim najlonom da biste sprečili prskanje ili prljanje agresivnim i abrazivnim jedinjenjima.
3. Čišćenje filtera za vazduh

Filter za vazduh može da se skine i opere običnim sredstvima za čišćenje koja se koriste u domaćinstvu. Zarotirajte do kraja i fiksirajte prozor u položaju za čišćenje, a zatim skinite filter sadržača filtera.

Novi filteri su dostupni kod kompanije VELUX i mogu se kupiti kroz VELUX servis i kao deo setova za održavanje (ZZZ.220).

4. Čišćenje opšivke

Jednom godišnje, trebalo bi uklanjati lišće i ostale nanose, oko i ispod opšivke oko prozora – kako bi se obezbjedilo slobodno oticanje kišnice.

5. Snijeg i led
U oblastima sa dužim hladnim periodima u kojima su snežne padavine obimne, na krovu mogu da se akumuliraju velike količine snijega i leda pa krovni prozori mogu da budu prekriveni snegom i ledom duže vrijeme.
Kada temperatura poraste, prozor će često biti jedno od prvih mjesta na kojima snijeg i led počinju da se tope.
Važno je da se obezbedi da voda uvijek može da se odliva sa krova i iz oluka oko njega.
6. Kondenzacijavelux_prozori_odrzavanje_301116
Kada se na staklu prozora formira kondenzacija, trebalo bi to shvatiti kao znak upozorenja da bi trebalo češće provetravanje. Redovno provjeravanje je najefikasniji način da se spriječi kondenzovanje vode na staklima prozora.

Ograničite količinu vlage:

– Ako je moguće, ne sušite veš unutar kuće.
– Zatvarajte vrata na kuhinjama i kupatilima.
– Redovno provjeravajte na pet minuta najmanje tri ili četiri puta dnevno.
– Ako je moguće, održavajte konstantnu temperaturu u prostoriji od najmanje 20°C.

GARANCIJA

U kompaniji VELUX ističu da su njihovi krovni prozori i ostali proizvodi konstruisani kako bi trajali godinama, iako se pojedini delovi mogu istrošiti ili slomiti. Originalni rezervni dijelovi su međutim, dostupni u toku i nakon isteka garantnog roka. VELUX, inače, nudi 5 godina garancije na krovne prozore, opšivke, opremu za ugradnju i svjetlosne tunele. Garantni rok za roletne i električnu opremu iznosi 3 godine, a ukoliko se krovni prozori i opšivke ugrade zajedno sa BDX termo i hidroizolacionim setom, njihov garantni period se produžava na 10 godina.
ekapija.com

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.