spot_img

Kako prirodni pucolan utječe na svojstva betona?

Prirodni porculani su silicijski ili silicijski i aluminijski materijali, koji imaju malo ili nemaju nikako cementnih vrijednosti.

Prirodni pucolan može utjecati na nekoliko svojstava betona i u čvrstom i u svježem stanju. On poboljšava obradivost betona i produžuje vrijeme učvršćivanja. Jedan od najbitnijih koristi pucolana za beton je taj što smanjuje njegovo curenje vode i segregaciju. Poboljšava njegovu izdržljivost, ali smanjuje čvrstoću u početnim fazama, i najveću snagu kad mješavina sadrži visok postotak prirodnog pucolana.

Prirodni porculani su silicijski ili silicijski i aluminijski materijali, koji imaju malo ili nemaju nikako cementnih vrijednosti, ali će u fino podijeljenog obliku i uz prisustvo vlage, hemijski reagovati s kalcij hidroksidom na uobičajenim temperaturama i napraviti spoj koji sadrži cementne karakteristike.

Kako prirodni pucolan utječe na svojstva betona?

  1. Obradivost betona

Veličina sitnog zrna prirodnog pucolana stvara lubrikantne efekte na beton. Zbog toga se poboljšava konzistentnost i obradivost betona. Poboljšanje obradivosti betona znači manja potreba za vodom u betonu, što je i prednost s ekonomske strane.

  1. Vrijeme vezivanja

Korištenje prirodnog pucolana povećava vrijeme vezivanja betona. Što je više pucolana u betonu, to je vrijeme duže. Povećavanje vremena vezivanja je veoma korisno za betoniranje na visokim temperaturama.

  1. Curenje vode i segregacija

Prirodni pucolan povećava zapreminu paste u betonu i smanjuje potrebu za vodom. Zbog toga se smanjuju curenje i segregacija betona.

4. Izdržljivost betona

Prirodni pucolan popunjava mikropore u cementnoj matrici i uveliko povećava izdržljivost betona. Rezultati testa 28. i 56. dana pokazali su da ima malog poboljšavanja izdržljivosti betona, koristeći prirodni mljevenj pucolan.

  1. Jačina betona

U početnim fazama korištenje pucolana oslabljuje jačinu betona. Povećanje procenta prirodnog pucolana (većeg od 15%) smanjuje i krajnju snagu betona. Međutim, niži procenti ne bi imali utjecaja na jačinu.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE