spot_img

Kako procijeniti stopu evaporacije na betonskoj površini? 

Evaporacija ili isparavanje vrlo je važan faktor koji se mora uzeti u obzir ako se beton izlijeva na većim temperaturama. Ako je stopa evaporacija visoka, betonska površina brzo gubi vodu, zbog čega dolazi do problema s obradivosti i pukotina zbog skupljanja.

Parametri stope isparavanja

Stopa isparavanja je funkcija betonske temperature, relativne vlažnosti, temperature zraka i brzine vjetra u vrijeme kad se beton izlijeva. Što je viša temperatura betona, temperatura zraka i brzina vjetra, viša je stopa isparavanja. Što je niža relativna vlažnost, veća je stopa isparavanja. 

Metode mjerenja stope isparavanja 

Stopa isparavanja mjeri se ili formulom, nomogramom, ili uz pomoć online alatki.

Paul J. Uno formula 

Formula koju je razvio Paul J. Uno bazira se na Menzel formuli, ali je jednostavnija i brže se može iskoristiti na gradilištu da bi se otkrilo je li stopa evaporacija kritična ili ne. Formulu (koja je po SI i US sistemu mjerenja) pronađite ispod: 

Formula iznad također je dostupna i u američkim jedinicama: 

Gdje je:

E: Stopa isparavanja Kg/m2/h Ib/ft2/h

Tc: temperatura betona oC oF

Ta: temperatura zraka oC oF

R: relativna vlažnost u procentu/100

V: brzina vjetra, Km/h (mph)

Menzel formula 

Menzel formula je detaljnija od prethodne. Formula je predstavljena u oba sistema mjerenja:

Gdje je:

W: masa isparene vode u Kg/m2 (Ib/ft2) vode prekrivene betonske površine po satu

e0: zasićenje tlaka vodene pare u zraku iznad površine koja isparava, na temperaturi površine koja isparava. Za temperaturu betona uzima se temperatura površine isparavanja. 

ea: pritisak vodene pare u vazduhu koji okružuje beton. Pomnožite pritisak pare zasićenja na temperaturi vazduha koji okružuje beton sa relativnom vlažnošću vazduha, kPa (psi).

V: prosječna brzina vjetra izmjerena na 0.5m (20in) iznad površine koja isparava, km/h (mph).

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE