spot_img

Kako to izgleda kada arhitekte dizajniraju za sebe?

Kad arhitekti dizajniraju za sebe, oni imaju potencijal da slobodno testiraju svoje ideje, istražuju bez kreativnog ograničenja i stvaraju prostore koji u potpunosti određuju njihovu ličnost, kako dizajniraju i za šta se zalažu. Od poznatih projekata arhitekata poput Gehry rezidencije u Santa Monici do privatnih kuća koje se izdvajaju kao javni muzeji, u nastavku slijedi nekoliko fascinantnih primjera kako arhitekti dizajniraju kad trebaju odgovarati samo sebi:

 

Casa Barragan (Luis Barragan)

Fascinantna fasada na ovoj kući ne daje nikakvu naznaku onome što se nalazi unutra. Opisana kao oaza koja čuva “urbani haos” – razlika između fasade i unutrašnjosti naglašava Barraganovu želju da dizajnira vrlo privatni, intimni prostor unutar velikih zidina. Prozori su manji i viši prema prednjem dijelu kuće, puštajući svjetlost uz zadržavanje privatnosti. Na suprotnoj fasadi otvaraju se ogromni prozori na stražnjem dijelu kuće koji pružaju spektakularan pogled na vrt. Prozori omogućuju da filtriranje prirodne svjetlosti preplavi rezidenciju, osvjetljavajući karakteristične Baragonove zidove ružičaste, narančaste i žute boje.

Relikvije i simboli postavljeni su i obješeni po cijeloj kući, stvarajući duboko lični prostor. Nakon Barraganove smrti 1988., Casa Barragan pretvorena je u muzej koji posjetiocima iz cijelog svijeta prikazuje ikonski arhitektonski stil. Kasnije ga je UNESCO (2004. godine) imenovao svjetskom baštinom, kao jedan od najutjecajnijih i najreprezentativnijih primjera moderne meksičke arhitekture.

Gehry Rezidencija (Gehry + Partneri)

  1. Frank i Berta Gehry kupili su bungalov iz 1920. godine u Santa Monici u Kaliforniji i pretvorili ga u ono što je sada simbol dekonstruktivizma. Koristeći prepoznatljive materijale koji su bili u kontrastu s izvornom zgradom, poput valovitog čelika, izradili su potpuno novu konstrukciju koja se „omotala“ oko postojećeg objekta. Vanjski dio kuće gotovo je netaknut. Neka su područja unutrašnjosti odstranjena kako bi se postavili okviri, šipke i šiljci od drveta.

Lyon kuća-muzej (arhitektonski studio Lyon)

Privatna porodična kuća koja je ujedno i muzej umjetnosti. Smještena u Melbourneu u Australiji istražuje spoj između javnog i privatnog te umjetnosti i arhitekture. Ovaj objekat dizajnirao je arhitekt Corbett Lyon iz arhitektonskog studia Lyon, koji tamo živi sa suprugom i djecom.

Otvorena je za javnost u određene dane svake sedmice. Kuhinja igra ulogu i muzejskog kafića, dok se crni okvir za video-umjetničke instalacije udvostručuje kao kućno kino za porodične filmske večeri. Ovi nesvakidačnji dvostruki radovi dovode u pitanje pojam javnog i privatnog i šta sve kuća može biti. Objekat je  također domaćin različitih kulturnih događanja tokom cijele godine, od koncerata do umjetničkih i arhitektonskih razgovora.

Ljetnikovac u Dalarni (Leo Qvarsebo)

Ljetnikovac u Dalarni dizajnirao je arhitekt Leo Qvarsebo za sebe i svoju djecu. Smješten je u slikovitom krajoliku ruralne Švedske. Trouglasti oblik objekta omogućuje da kosa fasada postane zid za penjanje, s užetom povezanim s krovom. Njegov jedinstveni oblik također stvara piramidalni prostor unutar kojeg donji nivo sadrži prostranu dnevnu sobu i kuhinju, dok prostori iznad postaju sve manji i manji.

Kuća je pomalo nalik kućicu na drvetu. Sa svakog nivoa kuće možete vidjeti sljedeći, što stvara znatiželju i potrebu da se nastavite penjati i kad jednom dođete do kraja, pogled oduzima dah.

Melnikov dom (Konstantin Melnikov)

Melnikov dom ikoničan je simbol ruske avangardne arhitekture 1920-ih. Smješten na Krivoarbatskom putu u Arbatu u Moskvi, cilindrični objekat je jedinstven, kako sa vanjske strane, tako i u unutrašnjosti. Objekat je zgrađen od lokalne cigle i sastoji se od dvije cilindrične kule koje se presijecaju. Cilindrični oblik proizlazio je iz tadašnje racionalizacije materijala i Melnikovinog uvjerenja da će cilindar omogućiti učinkovitiju upotrebu materijala.

Šestougaoni prozori nalikuju na strukture saća. Unutrašnji se prostori kreću prema spiralnim stepenicama, od životnih prostora u prizemlju do krovne terase. Djelomično otvoreni tlocrt i šestougaoni prozori omogućuju prirodno svjetlo koje se prelama u unutrašnjosti i stvara zanimljive igre svjenki na otvorenom.

m-Kvadrat

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE