spot_img

Kaloriferi za grijanje i hlađenje u kombinaciji s toplotnim pumpama

Kaloriferi za grijanje i hlađenje su izuzetno svestrani uređaji koji se desetljećima ističu kao sistemi grijanja na konvencionalne izvore topline kao što su tradicionalni kotlovi za izgaranje ili kondenzacijski plinski kotlovi.

Omogućuju li savremene toplotne pumpe dovoljan učinak za cjelogodišnji rad grijaćih jedinica? U kojim se objektima može primijeniti ovakvo rješenje, a kada je bolje koristiti druge uređaje za grijanje?

Kaloriferi za grijanje i hlađenje su izuzetno svestrani uređaji koji se desetljećima ističu kao sistemi grijanja na konvencionalne izvore topline kao što su tradicionalni kotlovi za izgaranje ili kondenzacijski plinski kotlovi. Njihova svestranost, međutim, znači da čak i danas, kada novi izvori topline, posebno toplotne pumpe, dobivaju veliku popularnost, grijaći uređaji I dalje nalaze svoju primjenu u modernim sistemima grijanja.

Međutim, pri odabiru kalorifera za rad s toplotnom pumpom važno je imati na umu nekoliko važnih aspekata, kao što je znatn  o niža temperatura ogrjevnog medija u odnosu na tradicionalne kotlove. Ovdje učinkovitost vodenog izmjenjivača topline i njegovog broja redova počinje igrati veliku ulogu – nove jedinice serije VOLCANO opremljene visokoučinkovitim četverorednim izmjenjivačem vode (VOLCANO VR4) dizajnirane su da daju što više topline upravo iz niskotemperaturnog ogrjevnog medija kojeg dobivamo radom toplotne pumpe. Ovakva konfiguracija nam daje dodatnu mogućnost, a to je obrnuti rad sistema tako da kada se krajem ljeta borimo sa sve većim i dužim vrućinama, grijači VOLCANO VR4, zahvaljujući četverorednom izmjenjivaču,mogu efikasno poslužiti kao rashladni uređaj u prostoriji.

Trenutno je na tržištu dostupno nekoliko rješenja sistema grijanja koji koriste različite vrste toplotnih pumpi. Ipak, najpopularnije su toplotnepumpe zrak-voda, koje se prvenstveno koriste u manjim zgradama i regijama s relativno blagim zimama. Imajući na umu da se ovakvi sistemi obično nalaze u manjim prostorima, VTS je odlučio proširiti svoju ponudu proizvoda na MINI uređaje opremljene trorednim vodenim izmjenjivačem topline, koji može učinkovito sarađivati ​​s toplotnom pumpom, a istovremeno osigurati kompaktnu veličinu uređaja.

Toplotne pumpe zrak-voda imaju svoja ograničenja, jer njihova učinkovitost ovisi o fluktuirajućim vanjskim temperaturama. Stoga su na niskim vanjskim temperaturama puno pouzdanija rješenja toplotne pumpe koje crpe toplotu iz zemlje, imaju širi raspon rada s obzirom na vanjske uvjete i omogućuju proizvodnju toplinskog medija na višim temperaturama. To se izravno odražava na ukupnu učinkovitost sistema i kapacitet grijanja same jedinice za grijanje.

Moderne toplotne pumpe zrak-voda postaju sve učinkovitije i na niskim vanjskim temperaturama i mogu učinkovito zadovoljiti potrebe objekata.

Dakle, nova serija kalorifera VOLCANO VR4 dizajnirana je za rad sa toplotnim pumpama. S ozirom, da večina modernih toplotnih pumpi osim grijanja omogučava i hlađenje, ti se kaloriferi opcijski se mogu isporučiti i u verziji koja podržava hlađenje. Dostupni su sa dvobrzinskim AC motorima kao i sa savremenim EC motorima. Zadnji omogućavaju kontinuiranu regulaciju broja obrtaja, ćime smanjuju potrošnju struje kao i energiju za zagrijavanje odnosno rashlađivanje prostora. Upravljane se vrši preko zidnog kontrolera. U svim verzijama moguće je više kalorifera upravljati jednim kontrolerom, dok je u verziji sa EC motorima moguće upravljanje sistema i preko mobilne aplikacije.

Osim visoke energetske učinkovitosti, ostale prednosti kalorifera VOLCANO VR4 su:

– vrhunski dizajn,

– kvalitetni materijali koji garantiraju trajnost uređaja,

– mogućnost grijanja i hlađenja,

– mogućnost upravljanja preko mobilne aplikacije

– cjenovno povoljno rješenje

– jednostavna ugradnja

– niski troškovi održavanja

Ukoliko ste zainteresovani za naš proizvod, naši inženjeri Vam mogu ponuditi potrebnu tehničku podršku kako bi postigli najbolje rješenje za Vaš objekat.

Generalni uvoznik za BIH: TAURUS KGV doo

Ciglanska 12, 71000 Sarajevo

Tel.: +387 33 942 142 fax: +387 33 942 143

E-mail: info@taurus.ba, web: www.taurus.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE