Katarina Kavain: Osjećaj stvaranja i zadovoljstvo klijenata je najveća nagrada za dobro obavljen posao

Intervju: Katarina Kavain, vlasnica studia KK design

Katarina Kavain je vlasnica KKDesign već tri godine. Uporedo radi kao profesorica na Talijanskoj školi mode i dizjana CALLEGARI, gdje predaje na katedri “Ambijenti u interijeru”. Svoju karijeru počela je 2010. godine, prodajom i proizvodnjom namještaja po mjeri – CAD projektant, što je radila punih šest godina.
Katarina se bavi projektovanjem interijera i namještaja, kao i 3D vizualizacijom i 3D videom. Radi u AUTOCAD-u, SKETCHUP-u, LUMION-u i VRAY-u. Za časopis m-Kvadrat HOME, govori o inspiraciji u poslu, novim projektima, uzorima…

  • Projektantica, vlasnica studia KK design, predavačica. Ko je iza svega ova Katarina Kavain?

Katarina stoji iza svega navedenoga . Zapravo sam po struci dizajner i projektant interijera,to obrazovanje sam stekla upravo u školi Callegari u kojoj sada predajem kao gost predavač. Predmet koji predajem zove se ambijenti u interijeru te polaznicima škole Callegari prenosim uz teoriju i svoje iskustvo iz prakse.

Moja firma KK design bavi se projektiranjem , dizajniranjem ,vizualizacijom interijera te opremanjem u suradnji sa partnerima . Trenutno brojimo dvoje zaposlenih , mene kao vlasnicu te Martu Biskupović dizajnericu interijera koja je svoje obrazovanje također stekla unutar Callegari škole, te se kao najbolja polaznica istaknula među kandidatima za zapošljavanje.

  • Koliko dugo ste bavite ovim poslom? Otkud ljubav prema ovom pozivu?

Ovim poslom bavim se samostalno zadnjih 5 godina , prije toga radila sam 5 godina u proizvodnji namještaja po mjeri što je bila jako dobra odskočna daska za samostalni rad. Oduvijek sam obazirala pažnju na lijepe unterijere . Prije 8 godina kada je škola Callegari došla u Split , odlučila sam se upisati 1.godinu , nastavila sam školovanje i dalje jer mi se svidjelo to što sam osim samoga dizajna i odabira materijala spoznala drugu stranu dizajna interijera ,a to je projektiranje i grubi radovi. Zaljubila sam se u “bauštelu” i organizaciju koja je potrebna prilikom uređenja nekog prostora. Sam konačni rezultat koji nastane iz “roh bau” faze izaziva poseban osjećaj zadovoljstva i to je ona točka na i koja je presudila da se osamostalim u ovom poslu. Osjećaj stvaranja i zadovoljstvo klijenata je najveća nagrada za dobro obavljen posao.

  • Šta Vas inspiriše pri radu?

Inspiraciju crpim iz projekata i razgovora sa klijentima . Također nakon posjete sajmova, tvornica i slično budem poprilično inspirirana za rad posebno kada je u pitanju dizajn i odabir završnih materijala.

  • Možete li nam reći nešto više o Vašoj praksi i načinu rada?

Zapravo radim kroz 3 faze . Prva je razgovor sa klijentom , uvid u stanje , izlazak na teren ili sastanak uz postojeće nacrte ili slično.U prvoj fazi se prema definiranom projektu stvara dogovor za fazu 2 ili se vrši samo projektiranje ,u koliko je potrebno, u vidu 2D nacrta. Druga faza je prijenos ideje kompjuterskim putem. Uz 3D vizualizaciju , sada u zadnje vrijeme i video prezentaciju ili kroz moodbordove. Nakon definirane druge faze ,kada je klijent u konačnici zadovoljan prezeniranim , prelazimo na fazu 3 , konkretni odabir opreme . Tu osim samog troškovnika kroz slikovni oblik imamo i sastanke u salonima namještaja i sl…

Ove 3 faze osim što idu zajedno kao paket ,mogu ići i odvojeno. Što bi značilo da ako klijent želi može potpuno samostalno prema 2D ili 3D projektu odabirati opremu , isto tako može se odradili i samo tehnički dio i projektiranje nakon kojega klijent sam odlučuje o dizajnu …. Tako da imamo za svakoga po nešto.

  • Koliko je iskustvo u ovom poslu bitno?

Iskustvo je jako važno , i svaki novi projekt je novo iskustvo . Neke stvari se generalno ponavljaju iz projekta u projekt , ali većina toga je priča za sebe i svaki projekt je jedinstven. S vremenom nam iskustvo dosta ubrzava proces rada , što je jako važno nama kao firmi ,jer se vodimo parolom “vrijeme je novac” , a sa druge strane i klijentu je jako važno da projekt ide brzo i po planu.

  • Na koje projekte ste posebno ponosni?

Pa mogla bih izdvojiti svoj prvi projekt , uređenje maloga kafića u sklopu stare kamene baštinske zgrade.Osim što je zahtjevao luksuznije uređenje ,bio je i jako zahtjevan za projektiranje ,jer po zatečenom stanju se nije baš moglo kvalitetno ukomponirati sve zamišljeno. Mali kafić ali za mene veliki projekt jer sam na njemu prvi puta samostalno sudjelovala u svim fazama posla.

Teško je izdvajati projekte , jer sve ono što je vođeno od početka do kraja ima svoju jedinstvenu priču .

  • Bavite se i proizvodnjom namještaja. Možete li nam reći nešto više o tome?

Ne bavim se proizvodnjom namještaja , bavim se projektiranjem. Proizvodnju radim u suradnji sa partnerima,koje odabirem ovisno o zahtjevima projekta.

  • Koje arhitektonske zadaće Vas najviše zanimaju?

Konkretno arhitektonski ulazim u faze projektiranja prostora i instalacija . Projektiranje prostora je jako zanimljiv posao ali nema kraja 🙂 Zato je važno u komunikaciji sa klijentom postaviti neke uvjete koji nam određuju smjernice pri projektiranju.

  • Koja je Vaša definicija stvaranja?

Stvaranje je proces. I smatram da je potrebno uživati tokom cijelog procesa stvaranja da bi konačni rezultat bio zadovoljavajući ,kako za klijenta tako i za dizajnera.

  • I na kraju, ko su Vaši uzori, koga slijedite?

Zapravo moji uzori ne “žive” u svijetu interijera . Uzor mi je svaka uspješna osoba koja živi od onoga što voli raditi.

 

m-Kvadrat HOME

print