spot_img

Katarina Sarić Gačević: Turistički apartmani na Zlatiboru u pripremi

Piše: Katarina Sarić Gačević, savjetnik za dizajn enterijera         

KSG – Studio za dizajn        

Rođenja i živela na relaciji Arilje – Beograd, oduvek imala sklonosti prema dizajnu, u mladosti je to bila moda i tekstilne krpice, danas dizajn enterijera. Dok je čovek mlad promene su brže, izvesnije, s toga sam svoju prvu ljubav razvila u tekstilstvu, modi i dizajnu. Danas sam to samo upotpunila, i to koristim u dizajnu enterijera. Moj životni put, upoznavanje građevinskih radova, česta iskustva građevinskih majstora i upoznavanje te vrste posla probudile su u meni novu ljubav koja me ispunjava. Teksture, boje, osvetljenje… potpuno spontano zaljubila sam se u dizajn enterijera. Za savetnika za dizajn enterijera završila sam pre 4 godine na “Božidarcu” Beograd u klasi  prof. Ana Marija Gvozdenović i od tada sa puno inspiracije i entuzijazma radim na ovom divnom pozivu. Ernest Nojfert – i Arhitehtonsko projektovanje je temelj na kome zasnivam svaki rad, oblikovan i stilizovan Jenny Gibbsom u dizajn enterijera.

Projekti na kojima trenutno radim su turistički apartmani na Zlatiboru i dva stana u Beogradu na vodi. U planu su i apartmani u Kotoru sa kojima već imamo potpisan ugovor. Domovi su danas vrlo često opremljeni i wellness programom, pa najveći benefit i čar za mene je kada gosti dođu i pitaju ko vam je ovo radio, gde ste ovo nabavili, ikada se osećaju sjajno .

Sarađujem sa brojnim dobavljačima, salonima, firmama, arhitehtama, našim, ali I inostranim. (Prodecor Design,PRCapiler, Kind regards, Artemide,Night Light Company doo,Klark Enterijeri, Cesare, Mara Home…)

Verujem da je zadovoljstvo i uživanje u ovom poslu kada stečeno znanje omogući da istaknete svoj lični estetski stil i viđenje doma. Najveći trend je dizajnirati dom u kom ćete moći da živite duže vreme. Stoga se vodim sa tri osnovna pravila: Dobro slušati- upoznati želje i potrebe klijenata, Prostor učiniti što funkcionalnijim, Obratiti pažnju na trendove i etički stil.

Trendovi su prilike za inovacije – promene, i u modi i u dizajnu – enterijer treba da ima po neki trendy detalj, boju ili motiv jer predstavlja osveženje . Nikada ne menjam celokupan stil u skladu sa trendom, jer se okvirno držim svojih opštih preferenci. Ipak bi dom trebalo da oslikava vaš karakter.

Boje koje su sada trendi su: zagasite – tamne boje koje dolaze u najlepšem obliku i nijansama inspirisanim prirodom, što daje klasičan i elegantan izgled. To su zemljani tonovi, braon , zelena, pa čak i crna, ali tu su i mlečno bela, bež, caramel, borovnica. Takođe u trendu je i bogata tekstura drveta  koje je potrebno potpuno istaći da bi se ostavio osećaj dubine. Preporučujem, da bi prostor mogao da diše, svoje drvene elemente koristiti kao sloj u enterijeru, a belim ili krem detaljima ih ublažite.

Nemojte zaboraviti na metalne akcente – zlato,bakar i bronzu koji daju enterijeru sofisticiranu notu. Posebo su aktuelne nove nijanse – uglačano srebro, čiji su tekstura i sjaj očaravajući i četkani “ostareli” mesing.

Ono o čemu treba voditi računa je balans. Prilikom mešanja metala  postarajte se da isti akcenat ponovite bar na  još jednom mestu u prostoriji igrajte se uparenih predmeta koji po obliku ili teksturi ne moraju biti jednaki veličinom ili oblikom.

Minimalizam je već daleko iza nas i vraćamo se neoklasicizmu  retro stilu. Elegantni, klasični stil – neoklasicizam se ponovo vraća na velika vrata. Gipsane lajsne, ručno tkani tepisi, bogati drveni detalji, prefinjen nameštaj. Sve to suptilno usklađujeno u vaš životni stil i oplemenjeno elementima tako da odgovara današnjem stilu života.

Prirodne kamene i mermerne ploče – vraćaju se u novom ruhu, koristeći čak i neke od arhitehtonskih detalja. Možete ih postaviti oko vrata i prozora, ivica, lajsni, pa čak i tradicionalnih zidnih radnih površina, podnih ili zidnih obloga.

Nameštaj je oblih linija – diskretno zaobljenih formi, koji donosi dozu neodoljive aktuelnosti u enterijeru, osećaj udobnosti i kreira skladan tok u prostoru. Dizajn ne mora da bude skup, pažljivo prikupljeni, restauirani stari komadi nameštaja, mogu dosta ublažiti cenu uređenja. Tako da ne morate pratiti trendove, uz profesionalnu asistenciju oni prate vaš ukus.

Izazovi- problem. Vrlo često svoje vreme koje bih trebala posvetiti dizajnu, neophodno je provesti sa majstorima, – građevincima, električarima, keramičarima i nadgledati radove ukoliko se radi neka izmena/ adaptacija. Veliki broj stručnih majstora – otišao je u inostranstvo te poslove često moram nadgledati do konačnog završetka.

Uvek mi je bilo najvažnije u poslu dobra komunikacija, ljubav prema pooslu i zadovoljstvo kako meni koje pruža tako i klijentu. Moj biro je u Arilju.  Zašto KSG- to su moji inicijali imena i prezimena . Često radim i online- savetodavno što je besplatno. Radim i dizajnerske projekte na daljinu  Trudim se da cena usluga bude što pristupačnija, jer je dizajn enterijera umetnost jednostavnosti života. Dobar dizajn enterijera pomoći će vam da živite život punim plućima, ako enterijer diše dišete i vi.

Ono što nisam rekla, a bitno je: Nemojte se plašiti promena, one vrlo često ne moraju iziskivati materijalne izdatke, ali vam mogu oplemeniti, otvoriti i učiniti prijatnim prostor u kome živite. Šta više, sve vaše želje i potrebe uz stručnu pomoć profesionalaca postaće izvesne i prijetne.(mnogo je teže i skuplje ako na svoju ruku pokušavate dizajnirati svoj prostor, jer se vrlo često susrećem sa takvim situacijama.

Još jedan savet klijentima. Na prvi sastanak sa projektantom bi bilo idealno da odete sa već unapred pripremljenim slikama prostora koji vam se dopadaju, jer na taj način projektant ima uvid u vaš stil i želje. Također je bitno da kažete kakav vam je sadržaj potreban u stanu ili kući.

Po rešavanju funkcionalnog rešenja i definisanju generalnog rasporeda prostora kreće posao koji i vas uključuje. Odabir materijala. Projekat enterijera treba da sadrži sledeće: Funkcionalno rešenje (rešavanje funkcije prostora i raspored nameštaja), Rušenje ili zidanje (ukoliko neke zidove planirate da srušite ili pak zidate), Gipsarski radovi (formiranje novih zidova, plafona,…), Vodoinstalaterski radovi
Dispozicija rasvete i struje (pod strujom se misli na prekidače i neophodne utičnice), Keramičarski radovi (crteži sa slogovima keramike), Molersko farbarski radovi, Stolarski, bravarski crteži (crteži izrade novog nameštaja, bravarskih detalja itd.), 3D prezentacija prostora ukoliko je tako dogovoreno sa projektantom.
Budite svesni da dizajn kreira kulturu. Kultura oblikuje vrednosti. Vrednosti odlučuju o budućnosti.

Miša Komeren, dizajner

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE