spot_img

Katrineholm stambena zgrada

Tip: Natječaj
Klijent: Opština Katrineholm
Površina: 4000 m²
Lokacija: Katrineholm, Švedska
Status: idejno rješenje
Izvor: Ahaknap


Stortorget, centralni trg u Katrineholmu prolazi kroz fazu redizajna u bolje struktuiran i ugodniji prostor. Najveći izazov je bio dovesti u vezu ulice i željezničku prugu sa prostorom koji treba da figurira kao trg. Osnovna ideja je bila formirati objekat koji će sa ostalim objektima sa jedne strane formirati klasični gradski trg, dik će sa istovremeno tvoriti ulično platno.
Tradelat nije jednostavni stambeni blok, sa mjerom se odnosi prema postojećim zgradama nastalim u različitim epohama vodeći računa o identitetu koji daje kako trgu tako i ulici.
Zgrada se otvara prema trgu i zatvara prema sjeveru. Prizemlje je rezervisano za poslovne prostore koji su orijentisani prema trgu i povučeni prema unutra, te tako daju intimniju atmosferu, kako u enterijeru tako i u eksterijeru.


To će također napraviti odmak od ostatka fasade. Zgrada sadrži 30 stambenih jedinica sve sa ulazom orijentisanim prema sjeveru, što funkcioniše kao tampon između stambenih jedinica i saobraćajnice. Struktura projekta ostavlja mogućnost prilagođavanja prostora, na primjer spajanje manjih stanova u veće na gornjem katu. Sve stambene jedinice posjeduju lođu orijentisanu prema jugu sa vizurama na trg.


Predviđena materijalizacija je drvo. Vanjska opna se sastoji od toplih tamnijh letvica koje se poigravaju sa unutrašnjim svijetlijim letvicama. Drveni elementi se ponavljaju na trgu, u vidu urbanog mobilijara, što zaokružuje cjelinu.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE