Naslovnica Home Kineska delegacija stiže u BiH - Počinju pregovori o investiranju 1,5 mlrd...

Kineska delegacija stiže u BiH – Počinju pregovori o investiranju 1,5 mlrd KM

Nakon što je potvrđena informacija da su investitori iz Kine pripremili novih 1,5 mlrd KM za ulaganje u BiH, delegacija iz ove daleke zemlje već ove sedmice doputovaće u Sarajevo na pregovore sa vlastima BiH.

Kineska investicija
Naime, nakon što je potpisan ugovor o kreditiranju gradnje bloka 7 Termoelektrane “Tuzla”, Kinezi su kontaktirali Agenciju za unapređenje stranih investicija (FIPA), koja ih je povezala s vladama te je ugovoren termin sastanka.

Da Kinezi iduće sedmice dolaze u glavni grad BiH, potvrdio je direktor FIPA-e Gordan Milinić. No, on ipak nije mogao otkriti detalje niti moguće sektore u koje se novac želi investirati, ističući kako je izričit zahtjev investitora da sve ostane poslovna tajna dok se ne počne s pregovorima.

Delegaciju koja stigne iz Kine u glavni grad BiH primit će na razgovor i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, što je on i potvrdio.

– Primit ću ih sljedeće sedmice. Budući da sam bio na putu, još nisam vidio spisak delegacije, pa ne znam ko će sve doći. Dok ne završim razgovor s njima, ne mogu mnogo reći, dok ne vidim namjere i cifre – naveo je Šarović.

Kako se nezvanično saznaje, najvjerovatnije se radi o ulaganju u energetski sektor, koji je Kinezima izuzetno privlačan. Kako je Milinić ranije kazao, radi se o veoma povoljnom aranžmanu, što se moglo zaključiti iz pisma namjere koje je ranije upućeno na adresu FIPA-e.

Osim ove investicije, postoji mogućnost da će Kina finansirati i izgradnju autoputa u RS, Banjaluka – Šipovo, za što je ranije iskazan interes.

 

Indikator

Novosti

Pregradni zidovi

0
Pregradni zidovi su vertikalni razdjelnici koji se koriste za razdvajanje unutrašnjih prostora zgrade u prostorije i područja za cirkulaciju poput hodnika. Ovisno o korištenom...

Panel fasade: StoVentec Glas

Koje se skele koriste u građevini

Related News

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime