spot_img

”Kings Cliffe Residence Resort and Spa” – planirano turističko naselje u Budvi

Objekti su projektovani u stilu moderne arhitekture, uz primjenu savremenih i tradicionalnih materijala.

Projektant: ”NRA Atelier” d.o.o. Podgorica

”Kings Cliffe Residence Resort and Spa” je turističko naselje čija je izgradnja planirana na urbanističkim parcelama UP 52, UP 52a i UP 52b, odnosno pripadajućim katastarskim parcelama u katastarskoj opštini Reževići I, Opština Budva, Crna Gora.

Planskom dokumentacijom je dozvoljena izgradnja objekata stambenih i turističkih kapaciteta visokih kategorija, sa pratećim komplementarnim sadržajima, odnosno ekskluzivna turistička naselja koja sadrže vile i apartmane.

Projektantski tim kompanije „NRA Atelier“ d.o.o. iz Podgorice je, po zahtjevu investitora, izradio koncept dizajn ovog turističkog naselja. U skladu sa smjernicama datim Urbanističko-tehničkim uslovima izdatim od strane Sekretarijata za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva za predmetnu lokaciju, kao i željama investitora, planirana je izgradnja osam objekata turističkog, stambenog i komercijalnog karaktera, ukupne bruto građevinske površine od cca 1000 m2 po objektu, sa odgovarajućim uređenjem terena.

U pogledu arhitektonskog oblikovanja projektovanog naselja, smjernice date planskim dokumentom su u potpunosti ispoštovane, te je izbjegnuto formiranje novih objekata ”… na bazi onih elemenata i kompozicija koje vode ka kiču, kao što su lažna postmodernistička arhitektura, napadni folklorizam, istorijski etno-elementi drugih sredina (balustrade, ukrasne figure i gipsarski radovi)”.

Projektovano u stilu moderne arhitekture

U tom smislu, objekti su projektovani u stilu moderne arhitekture, uz primjenu savremenih i tradicionalnih materijala. Naime, osnovni cilj je bio uklopiti cjelokupno naselje u postojeću konfiguraciju terena, na način da objekti ”ne odskaču” svojom arhitekturom, već naprotiv – da ”izviru” iz prirodnog terena kao njegov sastavni dio. Prema tom kriterijumu, kao i smjernicama datim planskim dokumentom, izvršena je i selekcija materijala koji će biti zastupljeni na fasadi i drugim dijelovima/elementima objekata. Fasada objekata je predviđena od horizontalno slaganog lokalnog kamena sa vidljivim fugama u boji kamena i bavalita u bež boji. Zastupljeni su visoko kvalitetni prirodni materijali, poput: domaćeg krečnjaka sivo-bijele boje, štokovani mermer na okvirima prozora, kvalitetno drvo za stolariju i pergole.

Prilikom razrade koncept dizajna, poseban akcenat je stavljen na osmišljavanje uređenja terena – odnosno pejzažnog uređenja. Sa ciljem postizanja ”uklapanja” naselja u postojeću konfiguraciju terena, planirano je obogaćivanje postojećeg zelenog fonda – dodavanjem autohtonih i drugih odgovarajućih biljnih vrsta. Planskim dokumentom je predviđena obaveza projektanta i investitora da na datoj lokaciji sačuvaju sve primjerke maslina, kao i da sve postojeće zelene kaskade i suhomeđe inkorporiraju u dizajn, što je predstavljenim konceptom ispunjeno. Enterijer tipske apartmanske jedinice (mock-up apartment) u okviru ”Kings Cliffe Residence Resort and Spa” je dizajniran u skladu sa željama investitora i smjernicama projektanta.

Moderni, minimalistički dizajn enterijera

Stilski, radi se o modernom, minimalističkom dizajnu enterijera, sa jednostavnim konturama. Po želji klijenta, apartmanska jedinica odiše mediteranskim duhom, koji je prožet kroz pojedine komade namještaja i detalje.

Neutralna paleta boja – bijela, crna i bež, kao i drveni tonovi sa primjesama maslinasto zelene boje – koja je prisutna u detaljima, podižu nivo ekskluziviteta u unutrašnjem prostoru. Po izboru projektanta, podovi su obloženi drvetom, sa ciljem stvaranja ”osjećaja topline”. U minimalističkom maniru, zidovi su tretirani bijelom bojom, dok su plafoni ravni, sa ugradnom linijskom rasvjetom. Takav pristup, kojim se izbjegava opterećivanje prostora, podudara se sa modernim estetskim tendencijama, koje, sa manjim ili većim odstupanjima, i dalje dominiraju u dizajnu enterijera. U skladu sa tim, dispozicija svjetiljki, pored ugradne linijske rasvjete, podrazumijeva još samo luster, čija je pozicija predviđena iznad trpezarijskog stola, dok su ostale prostorije ostavljene ”praznim”, kako bi se obezbijedila prostranost i ”minimalistička čistoća”.

Veći dio predviđenog namještaja je custom design, čime se dostiže viši nivo originalnosti. Što se tiče komadnog namještaja, birani su komadi koji odgovaraju minimalističkom stilu u kojem je zadati prostor projektovan, pri čemu se vodilo računa da predviđeni elementi pruže visok nivo komfora budućim korisnicima.

Dizajn kupatila je rađen na način da se postigne kontrast između poda i zida (svjetliji i tamniji tonovi boje), kako bi se naglasio ekskluzivitet kojem se teži. U pogledu sanitarija, kupatilo je opremljeno duplim lavaboom i custom-made kupatilskim elementom, dok su WC šolja i tuš kabina dodatno naglašeni mozaik pločicama.

Visoko rangirani proizvođači

Sa aspekta brendova koji su predviđeni, selekcija je obuhvatila visoko rangirane i jednako kvalitetne proizvođače, poput: CATALANO (sanitarije), HANSGROHE (česme i tuš oprema), GEBERIT (vodokotlići), ACO (slivnici sa vertikalnom flanšom – sa ciljem obezbjeđivanja ljepšeg slaganja pločica na podu tuš prostora). Birane su i pločice I klase – FLORIM, dok je predviđen parket brenda LISTONE GIORDANO. Rasvjeta – DELTA LIGHT i pojedinačni custom-made komadi.

Prilikom rada na konceptu, posebna pažnja je posvećena dizajniranju spavaće sobe u dijelu koji se tiče garderobera i ulaza u kupatilo. Naime, predviđena su ”skrivena vrata” putem kojih se iz spavaće sobe dolazi do kupatila – ulaz u kupatilo je postao ”nevidljiv”, dok je istovremeno cijelom zidu dodijeljena dekorativna uloga. S obzirom na to da je ovdje riječ o apartmanskoj jedinici u okviru turističkog naselja koja nije namijenjena boravku korisnika tokom cijele godine, predviđeno je da dio garderobera bude otvorenog tipa, jer se pretspostavlja da se neće koristiti na isti način kao što bi se koristio da je riječ o isključivo stambenom objektu.

Sa staklenim dijelovima, garderober ne dominira prostorom u vizuelnom smislu, a dodavanjem ogledala od poda do plafona na samom kraju garderobera, povećan je komfor u višestrukom smislu.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE