Naslovnica Home Kograd u Čelincu proširio kapacitete - U novi pogon za proizvodnju lakova...

Kograd u Čelincu proširio kapacitete – U novi pogon za proizvodnju lakova za drvo uloženo 1,5 mil KM

lepak_160715Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i generalni direktor italijanske firme Sayerlack Alesandro Pireta otvorili su u petak (21. april 2017.) u Čelincu novi pogon preduzeća za proizvodnju lakova za drvnu industriju Kograd, vrijedan 1,5 mil KM, a koji će zapošljavati 10 radnika.

Đokić je poručio da otvaranje ovog pogona površine 800 m2 obilježava uspješnost rada preduzeća Kograd u Čelincu koje posluje već 19 godina.

– Sa ovom investicijom od 1,5 mili KM otvaraju se prostori i za novo zapošljavanje i za poboljšanje ukupnog obima poslovanja – postaju kvalitetniji dobavljači sirovina za drvnu industriju Republike Srpske koja posljednjih godina bilježi najveće stope rasta i razvoja – istakao je Đokić.

On je rekao da će se na ovaj način pokazati da se kvalitetni proizvodi mogu stvarati u Republici Srpskoj, a ne da se “po svaku cijenu” uvoze, kako što je bio slučaj do sada.

Đokić je čestitao vlasnicima preduzeća Kograd za uspješno poslovanje do kojeg su došli sopstvenim radom i bez kredita.

– Uvjeren sam da ne samo Čelinac, već i sva druga područja Republike Srpske u većem i manjem obimu danas imaju aktivnosti koje upućuju na razvoj i nove investicije, posebno sektor drvoprerađivačke industrije – dodao je Đokić.

Direktor firme Sayerlack Alesandro Pireta rekao je da je preduzeće Kograd iz Čelinca, u kojem je u petak otvoren novi pogon, saradnik njihove kompanije u Republici Srpskoj.

– Mi sarađujemo sa preduzećem Kograd više od 20 godina, a naša kompanija u Italiji ima 550 radnika. Proizvodimo lakove za drvo – prozore, namještaj, kuhinje i podove – naveo je Pireta.

Većinski vlasnik preduzeća Kograd u Čelincu Sveto Đajić rekao je da ovo preduzeće nabavlja lakove iz Italije koje ovdje “miksa i prodaje” proizvođačima namještaja, stolarije u BiH.

Potencijal

Ministar Đokić je naveo da u Čelincu postoji trend rasta u mašinskoj i drvoprerađivačkoj industriji i istakao da je Vlada Republike Srpske spremna da pruži podršku.

– Ako bi uspješno realizovali određene aktivnosti koje sprovodimo kao Vlada na transformaciji vlasništva i na obezbjeđenju novih sredstava prodajom državnog kapitala ili akcija u državnim preduzećima, mi ćemo dio tih sredstava vraćati u privredu kroz programe podrške podsticaja razvoju i izvozu – naglasio je Đokić.

Izvor: eKapija

Novosti

Kako izračunati količinu čelika za ploču, temelj i stub?

0
Procjena količine čelične armature za betonsku ploču, temelj i stub, grede itd. presudna je za procjenu troškova gradnje.  Projektni crteži koriste se kao osnova...

Related News

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime