spot_img

Koje su prednosti staklenih fasada? 

Danas se svuda oko nas nalaze staklene fasade. Zahvaljujući velikim naprecima fasadnog inženjeringa, staklo je postalo jedno od primarnih elemenata novih građevina.

Ne samo da daju privlačan izgled, već imaju i svoju funkciju. Evo glavnih prednosti koje nudi staklena fasada. 

Energetska efikasnost  

Utjecaj na okoliš je ključni i treba se uzeti u obzir pri svakom projektu. Uz staklene fasade, prirodno svjetlo može ući u zgradu, zbog čega se smanjuje i potreba za korištenjem vještačkog osvjetljenja. Tehnološki napreci dali su rezultat u kojem staklo može regulisati grijanje i hlađenje u zgradama, što je od velike vrijednosti u smislu upotpunjavanja energetskih zahtjeva i uštede na troškovima. 

Isplativost

Pored uštede na troškovima zbog manjih računa, još jedan način na koji su staklene fasade efikasne su zbog svoje proizvodnje. S obzirom da se u cijelosti može napraviti u fabrici, sveukupni se trošak može smanjiti.

Fleksibilnost

Staklene fasade nude fleksibilnost s prozirnošću. Prozirno se staklo obično koristi za pravljenje fasada, ali zahvaljujući izboru da se staklo napravi prozirnim ili poluprozirnim po želji i u bilo kojem obliku, arhitekte mogu biti kreativne pri planiranju. 

Jačina

Sa sigurnošću se može reći da su staklene fasade na strukturama veoma čvrste i lako izdržavaju vanjske elemente. Bez obzira da li se građevina nalazi na lokaciji gdje je vrijeme oštro ili gdje je sunce prisutno tokom cijele godine, staklena fasada neće izgubiti integritet i izgled duže nego drugi klasični materijali. Pored toga, ključna prednost je ta što staklo ne propada i ne hrđa, što znači da okolina neće utjecati na njega. 

Estetika

Izgled staklene fasade je glavni dio njene privlačnosti. Može se transformirati u razne vrste građevina, pružajući privlačan dizajn i sofisticiran izgled. Staklene fasade pružaju idealan balans vizuelnog izgleda i funkcionalnosti, zbog čega nije iznenađujuće da se nalazi skoro svuda oko nas.

Sve o staklenim fasada potražite na LINKU

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE