spot_img

Koji materijal odabrati za kvake na vratima?

Kvake na vratima sastavni su dio naše svakodnevnice i neprestano se koriste u gotovo svim prostorima, ali rijetko razmišljamo o njima. Ipak, odabrani materijal kvake može se uveliko razlikovati u pogledu estetike i trajnosti. Za predmete koji su stalno vidljivi i koriste se više puta, imperativ je da budu pravilno odabrani. U nastavku slijede svojstva četiri najčešća materijala za kvake, naspram kojih možete donijeti odluku koji materijal se najbolje usklađuje s potrebama vašeg projekta.

Nehrđajući čelik

Nehrđajući čelik je prirodno otporan na koroziju, otporan na habanje i materijal koji se lako održava. Bez obzira na jačinu ili učestalost upotrebe, rijetko bivaju oštećene, čak i nakon višegodišnjeg korištenja. Zaključak: kvake od nehrđajučeg čelika ne zahtijevaju gotovo nikakvo ili vrlo malo održavanje.

Nehrđajući čelik se koristi u programima koji zahtijevaju stalnu upotrebu i rijetko održavanje. Kao materijal za kvake na vratima, nehrđajući čelik se najbolje primjenjuje na jako korištena vrata, posebno na onima u javnim objektima kao što su javna tijela, bolnice, u servisnim područjima autocesta, u parkovima i sportskim objektima i na drugim lokacijama gdje će se dugo i često upotrebljavati. Tragovi prljavštine koji se nakupljaju tokom dugog vremenskog razdoblja mogu se brzo ukloniti vlažnom krpom.

Bronza

Bronza je estetski ugodan materijal koji kako vrijeme prolazi, postaje sve blistaviji zbog hemijskih svojstava. Zahvaljujući patini, oksidaciji i godinama korištenja, ova se promjena obično smatra visokom ukrasnom vrijednošću.

Sa sve većom pojavom mikroba, površinska higijena je osigurana sa bronzanim kvakama. Bronza ima baktericidna svojstva koja mogu gotovo potpuno ukloniti ovo pitanje, a kritičke studije otkrivaju da se bakterije na površinama od bakrenih legura uklanjaju 99,9% najkasnije nakon dva sata. Među njima je Staphylococcus aureus, otporan na MRSA ili meticilin, jedan od najupornijih mikroba. Bez obzira na namjenu, preporučuje se da dizajneri odabiru dobavljače koji mogu osigurati baktericidnu bronzu od legure bakra.

Aluminijum

Aluminij je lagan i dugotrajan materijal, zamišljen od početka kao visokotehnološka opcija. Čvrst je i ugodan za rukovanje, vrlo je vješt u usklađivanju temperature okoline, a omogućuje mnoštvo estetskih mogućnosti zahvaljujući mogućnosti bojenja u širokom rasponu boja. S reputacijom da se koristi u automobilskoj i avio industriji zbog ovih jedinstvenih kvaliteta, aluminij se može primijeniti i na kvake na vratima ne samo zbog male težine, čvrstoće i izdržljivosti, već i zbog ekološkog životnog ciklusa. Iako početna ekstrakcija aluminija zahtijeva veliku količinu energije, materijal se može više puta reciklirati bez ikakvih gubitaka.

Opcija bojenja aluminija dodatno otvara put za naizgled neograničene estetske mogućnosti, u rasponu od klasičnih emulacija stvarnih hardverskih metala do živahne primjene stotina čistih boja. Ovisno o načinima bojenja, neke su aluminijske kvake u boji trajnije od drugih – na primjer, ispupčeni anodizirani aluminijski slojevi obično su otporniji na udarce i ogrebotine od tradicionalno obrađenih i anodiziranih aluminija. Ako su i boja i trajnost prioritet za dizajnera, preporučujemo da razmotrite razlike u svojstvima dobivenim različitim postupcima.

Mesing

Oblikovan legurom bakra i cinka, mesing se od davnina koristili u proizvodnji ukrasnih elemenata i pribora za vrata i prozore, zbog svojih jedinstvenih zlatnih tonova. Ako se ne lakira ili obradi voskom, mesing će prirodno reagovati na okolne uslove, što će uzrokovati koroziju i stvoriti smeđe do zelenkasto-sive patine. Mnogi dizajneri i korisnici cijene ovaj efekt zbog toga što graciozno stari. Za one koji žele zadržati izvorni zlatni ton, preporučuju se polirane površine i izbjegavanje korištenje mesinga za često korištena vrata ili u prostorima izloženim atmosferilijama.

Imajući na umu ove karakteristike, dizajneri bi trebali odmjeriti važnost trajnosti, estetike, boje, održavanja, težine, održivosti, higijene i temperature u odnosu na njihove konkretne projekte i odabrati materijal koji najbolje odgovara njihovim potrebama. Iako su mnoga od ovih svojstava svojstvena svakom materijalu, druga su uvećana ili uvedena zbog kvalitete proizvodnje koja se razlikuje kod svakog dobavljača.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE