spot_img

Koji su materijali za gradnju ekološki?

U trenutnom scenariju klimatske krize, razmišljanje o arhitektonskim projektima bez razmišljanja o ekologiji postalo je praktično neprihvatljivo

Jedan od glavnih emitera ugljen dioksida i drugih zagađivača, građevinski sektor stalno traži nove načine da umanji štetu na okoliš. Evo koji su materijali ekološki.

Nabijena zemlja

Sastavljena od sirove zemlje, vode, slame i, u nekim slučajevima, drugih prirodnih vlakana, ovo je drevna tehnika koja se koristi širom svijeta. To je materijal koji nizak utjecaj na okoliš, ne koristi fosilna goriva u proizvodnji i ne zahtijeva potrošnju energije. Obično se prave cigle koje se ‘peku na suncu’, mogu se praviti i s drvenim panelima, u koje se usipa sloj vlažne zemlje. Nakon toga se kompresuje do polovine originalne zapremine, i taj se proces ponavlja dok struktura ne bude napunjena kompaktnom zemljom, nakon čega se uklanjaju drvene ploče a zemljani zid ostaje.

Bambus

Kada bismo morali dizajnirati idealni materijal za gradnju, bio bi poput bambusa. Bambus je biljka koja se uveliko koristi u jugoistočnoj Aziji, a postao je popularan i na drugim područjima zbog svojih karakteristika i prednosti poput niskih troškova, laganog korištenja i nekorištenja puno energije pri pripremi. Materijal ‘hvata’ i zadržava ugljen dioksid, što se pokazalo i u laboratorijama. Njegova kompresivna snaga ekvivalentna je betonu, dok njegova vlačna čvrstoća dostiže onu kao kod čelika.

Ekološke cigle

Još poznate kao kompresovane cigle od zemlje, ekološke cigle su modularne i mogu se koristiti u strukturne svrhe – mijenjajući druge materijale koji su štetni za okolinu, poput betona. Sačinjene su od tla i cementa i stvrdnjavaju se u vodi. Drugim riječima, nema potrebe za pečenjem. Zbog svoje teksture mogu se držati u svojim originalnim oblicima, zbog čega nema potrebe za premazima i obradama.

Koristeći ekološke cigle, ekonomija onda podrazumijeva 70% betona i maltera i 50% čelika. Njihove prednosti, općenito, smanjuju vrijeme gradnje do 30% u poređenju s klasičnim ciglama, zbog čega i gradilište ostaje čistije, smanjuje se otpad i slično.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE