Naslovnica Home Kombinacija BIM-a i dronova za bolje uviđanje nevolja na velikim građevinskim projektima

Kombinacija BIM-a i dronova za bolje uviđanje nevolja na velikim građevinskim projektima

Tim sa Univerziteta Illinois iz SAD-a razvio je analititički alat za predikciju pod nazivom „Leteći Supernadglednik“. Ovaj alat omogućio je automatizovanje monitoringa velikih građevinskih projekata.

1

Svi oni koji su bili uključeni u neki građevinski projekat razumiju da su kratki rokovi postale norme i da je jako važno držati se rasporeda. Za veće projekte, kašnjenje koje se broji u samo nekoliko dana može biti jako skupo.

Sa tim na umu grupa naučnika sa Univerziteta Illinois iz SAD-a razvili su prvi svoje vrste automatizovani nadgledni sistem koji prati građevinski progres, a koji koristi foto i video zapise napravljene pomoću robotskog kvadkoptera. Ovaj uređaj pomoću robota prenosi opremu za snimanje na strateške lokacije u sklopu gradilišta. Eventualno, on se vraća u bazu, snimke se skidaju putem downloada i radnje na gradilištu se analiziraju. Sve ovo projekt menadžerima daje tačan uvid u gradnju koja je u tijeku. Ovo poboljšava sam način upravljanja projektom te daje uvid u potencijalne probleme na gradilištu.

Svi uključeni u projekat, na gradilištu i mimo gradilišta, mogu sudjelovati u projektu

Univerzitet Illinois iz SAD-a koji je razvio je analititički alat za predikciju pod nazivom „Leteći Supernadglednik“ trenutno sarađuje sa Turner Construction kompanijom da ovu tehnologiju implementira na projekat u izgradnji. Radi se o projektu nove Sacramento Kings arene koja se gradi u gradu Sacramento u američkoj saveznoj državi Kalifornija.

Fotografija prikazuje konstrukciju u toku; nova Sacramento Kings arena koja se gradi u gradu Sacramento u američkoj saveznoj državi Kalifornija.
Fotografija prikazuje konstrukciju u toku; nova Sacramento Kings arena koja se gradi u gradu Sacramento u američkoj saveznoj državi Kalifornija.

„Ono što je doista moćno kod ove tehnologije jeste da ona istiće probleme i hitne stvari u sklopu našeg rasporeda i grupiše ih po lokacijama u 3D-u“ ,kažu iz Turner Construction kompanije.  Oni su dalje istakli kako sve gore navedeno omogućava da oni lakše planiraju svoj sedmični raspored jer im tehnologija omogućava jasan uvid u potencijalne rizike prije nego se oni dese. Dodali su i to kako sistem također daje uvid u to kako usporavanje radova na jednom dijelu utiće na cjelokupni projekat. Kompanija je bila toliko oduševljena sa ovom tehnologijom, pa je „Letećem Supernadgledniku“ dodjelila svoju godišnju nagradu Turner Innovation Award.  Univerzitet je dobio podsticaj od gotovo milion dolara od Nacionalnog Znanstvenog Fonda za ovaj projekat koji je počeo u januaru prošle godine i nastavlja se sve do kraja 2019. „Svi uključeni u projekat, na gradilištu i mimo gradilišta, mogu sudjelovati u projektu putem našeg 3D vizualnog modela, mogu komunicirati i analizirati rad koji je u tijeku“, kažu sa Univerziteta. Oni također dodaju i kako timovi mogu sprovoditi kontrolu kvalitete kroz upoređivanje sagrađenih modela sa specifikacijama te poboljšati sigurnost  samim time što imaju jasno i pravovremeno razumjevanje o potencijalnim opasnostima. „ Analize koje mi sprovodimo na ovima 3D vizualnim modelima nude građevinskim menadžerima transparentan uvid u to šta se svakodnevno dešava na gradilištu te ih navodi na poboljšavanje sigurnosti u sklopu kratkotrajnih planova, ali i na eliminaciju problema prije nego se oni dogode“, ističu sa Univerziteta.  Univerzitet trenutno radi na komercijalizaciji ove nove tehnologije kroz osnivanje start-up kompanije u sklopu Univerziteta.  Tim radi i na razvijanju prototipa koji će automatski skupljati slike sa gradilišta pomoću dronova i robota na tlu bez oslanjanja na GPS navigaciju. Pored ovoga, oni istražuju i mehanizme postavljanja video kamera na građevinske elemente radi praćenja građevinskih resursa i mogućnosti vizualnog uvida za podatkovne analitičare u svrhu građevinske sigurnosti i produktivnosti.

Brze i kvalitetne analize

Zbog toga što roboti lete svakodnevno i mreža kamera može se često nanovo postavljati, ova metoda može osigurati 4D modele konstrukcije na nivou projekta, a li i zadataka. Ovaj bogati multi-razinski model osigurava način za brze i kvalitetne analize te pokazuje devijacije u smislu budžetom utvrđenih troškova svakodnevno.  Postoji jako puno razloga zbog kojih projekti kasne. Da bi se razlozi kašnjenja otkrili, izvođači radova moraju obratiti pažnju na opremu, ali i na radnike. Putem ove nove tehnologije, možete imati jasan uvid u to koliko svaki radnik provede vremena na produktivnim zadatcima, koliko vremena se utroši na hodanje od jednog do drugog produktivnog zadatka i koliko vremena se utroši u čekanje. Nadglednici na gradilištima na osnovu ovih informacija mogu zamjeniti uloge, alate ili redoslijed zadataka u cilju bolje efikasnosti.

 

Novosti

Kako izračunati količinu čelika za ploču, temelj i stub?

0
Procjena količine čelične armature za betonsku ploču, temelj i stub, grede itd. presudna je za procjenu troškova gradnje.  Projektni crteži koriste se kao osnova...

Related News

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime