Kompaktna i lagana kupola na 3800 metara nadmorske visine

Lagano i kompaktno sklonište posljednja je baza prije uspona na najvišu tačku Evrope

Na nadmorskoj visini od 3.800 metara, arhitektonski biro Ice Age osmislili su i proizveli kompaktno i lagano sklonište kao posljednju bazu prije uspona na najviši vrh Elbrus-a, koji je ujedno i najviša tačka u Evropi. Inspirirana geodetskom kupolom, ova konstrukcija može ugostiti do 16 ljudi dok se aklimatiziraju na nadmorsku visinu i čekaju odgovarajuće vrijeme za uspon.

Geodetsku kupolu, definiranu najkraćim rastojanjima između dvaju tačaka na kugli, izvorno je popularizirao američki arhitekt, izumitelj i inženjer Buckminster Fuller. Njegov revolucionarni rad 1940-ih na rješavanju stambenog problema doveo ga je do razvijanja kupolaste strukture replicirajući “vlastiti koordinatni sistem prirode” koji se nalazi u sferama poput molekula i planeta. Prekidajući linearnost tradicionalnog stanovanja, Fuller je otkrio učinkovitost kugle od minimalnog omjera površine i volumena, što je posljedično smanjilo gubitak topline kroz ovojnicu objekta.

Shelter 3800 iskorištava mogućnosti kupole za surovi okoliš u kojem se nalazi. Dimenzije su joj maksimizirane uz upotrebu materijala standardne veličine, dok je okvir kompaktan i lagan.

Na tako izoliranom mjestu, transport dijelova morao se jako razmotriti u procesu dizajniranja. Većina kutija dovezena je helikopterom uz strogo ograničenje težine od 500 kg po paketu; svaki pojedinačni dio također nije trebao biti veći od 20 kg u slučaju jakog vjetra prilikom postavljanja. Kao dio jedinstvenog sistema pakovanja, pakete je trebalo otvoriti tek nakon što je završena prethodna faza dizajniranja radi lakšeg sastavljanja.

Sljedeće pitanje obzirom na lokaciju,  bilo je kontinuirano kretanje ledenjaka. Podesive potporne noge pričvršćene na gabione omogućuju konstrukciji da nadoknadi razliku u nivou terena.

Arhitektura: Ice Age

Glavni arhitekt: Artem Oganov

Lokacija: planina Elbrus, kamp na sjevernoj strani, 3800 metara n.v., Rusija

Partneri na projektu: Ahmetshin Iliy, Ivan Ilyin, Mariya Ovsannikova, Dmitriy Tabachnik

Godina: 2017.

Površina: 23 m2

Fotografije: Artem Oganov

print