spot_img

Kompanija ALUKOENIGSTAHL podržala BIM Forum Sarajevo 2018

BIM Forum Sarajevo 2018, održan je u organizaciji BIM Alijanse i Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, s ciljem promicanja BIM tehnologije u obrazovnim procesima, te u primjeni u javnom i realnom sektoru građevinske i ostalih, srodnih industrija, a uz podršku ALUKOENIGSTAHL Bosna i Hercegovina. Alukoenigstahl je na forumu predstavio i svoje primjere primjene BIM tehnologija, Virtual Reality, web i mobilnu platformu za kataloge – AKS TechDoc, 3D modeliranje i vizualizaciju, te 3D Printing. Za čitaoce m-Kvadrata iznose detalje o predstavljanju, uslugama, te važnosti primjene BIM-a:

Nedavno je u Sarajevu održan forum na kojem je kompanija Alukoenigstahl imala prezentaciju. Recite nam o kakvom je forumu riječ?

Organizator BIM Alijansa u partnerstvu sa Građevinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu predstavili su BIM Forum Sarajevo 2018 koji je okupio stručnjake iz primjene najnovijih BIM (Building

Information Modeling) tehnologija za projektovanje u niskogradnji, visokogradnji te primjenama u drugim srodnim industrijama, a održan je 15. novembra 2018. godine u ‘Velikoj sali’ Općine Stari Grad uz podršku ALUKOENIGSTAHL Bosna i Hercegovina.

BIM Forum Sarajevo 2018 je bio izvrsna prilika za promovisanje obrazovnog, zakonodavnog i praktičnog aspekta usvajanja BIM-a i predstavljen je kroz ekspertne prezentacije 15 govornika.

Preko 220 posjetioca imalo je uvid u neke od najnovijih svjetskih trendova kao i primjere dobre prakse od kojih su neki i na tlu Bosne i Hercegovine sa osvrtom na različite perspektive i ideje drugih sudionika iz regiona Jugoistočne Evrope i šire.

Izuzetna nam je čast bila predstaviti i naše primjere primjene BIM tehnologija na ovom forumu.

Šta ste konkretno predstavili? Možete li nam detaljnije objasniti?

Alukoenigstahl već 15 godina posluje u Bosni i Hercegovini te smo prepoznatljivi na tržištu po aluminijskim zastakljenim fasadama koje krase najveći dio objekata. Najprepoznatljiviji arhitektonski objekti u Bosni i Hercegovini su izvedeni koristeći Schüco ili Jansen fasadne sisteme. Dugogodišnje know-how iskustvo smo povezali sa novim digitalnim tehnologijama te ih prezentovali na BIM Forumu u Sarajevu. Schüco i Jansen proizvodi su dostupni u BIM formatu, pomoću kojeg naši partneri mogu brže i efikasnije realizovati kompleksne projekte.

Pored BIMa, prezentovali smo i druge dodatne vrijednosti naše kompanije koje su, direktno ili indirektno zasnovane na BIMu, a to su Virtual Reality, web i mobilna platforma za kataloge – AKS TechDoc, 3D modeliranje i vizualizacija te 3D Printing.

Možete li nam detaljnije objasniti usluge u Vritual Reality-u?

AKS Virtual Reality predstavlja sistem u kojem korisnik ima mogućnost da u jednom virtuelnom prostoru pregleda sve naše proizvode, vidi ugrađene Schüco ili Jansen profile u objektu, odnosno da “prošeta” vlastitim objektom (koji još nije izgrađen) i da osjeti stvarni odnosno virtuelni prostor u kojem će imati mnogobrojne mogućnosti.

Ova mogućnost dozvoljava intervenciju na samom objektu prije nego što to bude kasno, te se ostvaruje velika ušteda vremena i novca. Naš plan je da i dalje radimo na razvoju VR showrooma i arhitektonskih vizualizacija objekata. Dok se konkurencija i dalje bavi klasičnim načinom prezentovanja svojih proizvoda, Alukoenigstahl je omogućio svim zainteresiranim licima da se uvjere u nove koncepte upoznavanja sa profilima i uzorcima.

Koliko je važan BIM?

BIM je jako važan za nas. Nastojimo pratiti današnje zahtjeve digitalizacije i zbog toga razvijamo nova rješenja u ovom pravcu pomoću kojih, našim klijentima, dajemo mogućnost da i u današnjem digitalnom svijetu na jednostavan način koriste naše proizvode.

Prikazali ste na koji način podržavate Vaše klijente sa različitim BIM modelima kao i dodatnim alatima za planiranje u procesu BIM-a. Recite nam koji je to način, objasnite nam detaljnije?

Zajedno sa našim partnerima redovno kreiramo BIM objekte, koji se mogu primijeniti u okviru integralnog planiranja u programima poput Revit-a ili ArchiCad-a. BIM objekti su podjeljeni u 4 osnovne kategorije: prozori, vrata, fasadni sistemi i zaštite od sunca.

Pored BIM objekata dostupni su i različiti alati koji se direktno mogu implementirati u BIM program. Jedan od tih alata jeste Schüco Parametric System – dodatak za BIM program koji omogućava kreiranje Schüco Parametric Systema u Vama poznatom BIM okruženju.

Također omogućavamo komunikaciju između arhitekata i metaloprerađivača povezivanjem Autodesk Revit-a(R)  i SchüCal-a(R)  koji omogućava bi-direkcionalnu vezu i razmjenu bitnih informacija.

Od digitalnih rješenja predstavili ste i proces 3D printanja, gdje su gosti imali priliku da vide kako izgleda navedeni postupak. Recite nam nešto više?

Klasični proces izrade uzorka profila prozora ili fasade može biti dugotrajan i skup. Putem 3D printera imamo mogućnost da našim investitorima ili arhitektama omogućimo bržu izradu i vjerodostojan uzorak kako bi uočili prednosti korištenja naših sistema. Na BIM Forumu smo prezentovali rad 3D printera kako bi se gosti upoznali sa proces rada i izrade. Rekacija je bila veoma pozitivna te smo podijelili sve uzorke profila koji su napravljenim putem 3D printera.

Koliko je važno ovo što ste prezentirali na forumu i zbog čega?

Naša firma je prepoznala značaj BIM Foruma kao okosnice promovisanja obrazovnog, zakonodavnog i praktičnog aspekta usvajanja BIM-a, te se nadamo da ćemo uskoro imati mnogo više događaja kako bi razmjenili iskustva, prezentovali primjere dobre prakse i stvorili nova partnerstva.

m-Kvadrat

 

Prethodni članakPrvi svjetski podzemni hotel
Naredni članakBeton od drveta

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE