spot_img

Kompanija koja svu proizvodnju plasira na strana tržišta

Kompanija SIK iz Mostara jedna je od malobrojnih brzorastućih kompanija u BiH koja svu svoju proizvodnju plasira na strana tržišta.

sik

Ova kompanija je u 2015. godini imala rast od 15 posto veći u odnosu na 2014., a ove godine, prema riječima Denisa Delića, voditelja komercijalno-financijskog odjela ove kompanije, već pri kraju drugog kvartala, imati će rast preko 20 posto.

Kompanija izvozi metalne dijelove i sklopove za auto i avio industriju, brodski program, kao i prehrambenu industriju.

”Imamo dosta širok asortiman. Što se tiče metala praktično možemo ovdje napraviti  sve. Više smo bazirani na manje serije i pojedinačne komade”, kaže Delić.

Osim na njemačko tržište dijelove plasiraju i na skandinavsko te američko tržište, kao i Švicarsku, Austriju odnosno čitavu Zapadnu Europu.

Što se tiče američkog tržišta bazirali su se na izvoz inoksa i drugih kvalitetnijih materijala za prehrambenu industriju.

Kompanija već ima suradnju sa velikim kompanijama iz metalne industrije iz Njemačke. SIK je također jedna od kompanija koje su njemačke tvrtke, na zadnjem B2B susretima u organizaciji Predstavništva njemačkog gospodarstva u BiH, svrstale među top tri kompanije iz regije koje su poželjne za suradnju.

“Na ovim zadnjim B2B susretima, koje smo imali sa njemačkim kompanijama u Dortmundu, bilo je kompanija sa kojima već radimo i imamo kontakte.  Nadamo se da će on rezultirati novim narudžbama”, kaže Delić.

Navodi da kompanija nema neki svoj konkretan proizvod te da su oni na neki način usluga Europi. Ova brzo-rastuća kompanija skoro stopostotno izvozi svoju proizvodnju na strana tržišta.

 

akta.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE