Naslovnica Home Kompleks kasarne na Bijambarama kao sportsko-rekreaciona zona

Kompleks kasarne na Bijambarama kao sportsko-rekreaciona zona

Vlada Kantona Sarajevo je usvojila dokument “Prostorna analiza vojnog kompleksa Zamo Dučić” te zadužila Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo da u narednih 12 mjeseci izradi urbanistički projekt ovog područja.

bijambare-25052016

Na 2,7 ha planirana je gradnja Edukaciono-rekreacionog sadržaja eko-kampa, a prostor bivšeg heliodroma i vojnog  poligona od 4,91 ha činit će sportsko-rekreacionu zonu, sve u skladu s Prostornim planom područja posebnih obilježja Zaštićeni pejzaž “Bijambare”, saopćeno je iz Press službe KS.

U okviru projekta “EU tehnička pomoć za podršku turističkoj industriji u BiH – EU turizam”, jedna od najatraktivnijih projektnih ideja je upravo bilo uređenje i prenamjena vojne kasarne na Bijambarama.

Nakon napravljenih analiza te dogovora da se Pravobranilaštvo uključi u postupak legalizacije objekata koji će provesti Općina Ilijaš, predloženo je da se dva objekta kasarne zadrže, spoje i rekonstruišu sa dogradnjom, a da se preostala tri objekta uklone i izvrši rekultivacija prostora te stvore mogućnosti za uspostavu eko kampa.

Sredstva za izradu projektne dokumentacije u iznosu od 43.900 KM obezbijeđena su u budžetu KS za 2016. godinu, na poziciji Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Vlada Federacije BiH je svojom ranijom Odlukom o davanju na korištenje nekretnina, nad kojima je nosilac prava upravljanja i korištenja bilo tadašnje Federalno ministarstvo odbrane, Vladi KS odnosno resornom ministarstvu Kompleks kasarne “Zamo Dučić” dala na korištenje bez naknade.

 

akta.ba

Novosti

Kako izračunati količinu čelika za ploču, temelj i stub?

0
Procjena količine čelične armature za betonsku ploču, temelj i stub, grede itd. presudna je za procjenu troškova gradnje.  Projektni crteži koriste se kao osnova...

Related News

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime