Koncept koji oduzima dah  u podnožju “Mont Blanc”

Sallanches Vodeni Centar, Sallanches, Francuska

Kreativni umovi Arhitektonskog Studija BVL upotrijebili su AQUAPANEL® cementne ploče za izradu karakteristične lomljene fasade koja sadrži plohe koje nalikuju dijamantu i kao takva oživljava objekat uz alpsku pozadinu koja oduzima dah.

 

Naziv projekta: Sallanches Vodeni centar

Lokacija: Sallanches, Francuska

Arhitektura: BVL architecture, Paris, Franucuska

Završetak projekta: 2020

Proizvod: AQUAPANEL® cementna ploča Outdoor

Vrsta objekta: Plivački Centar

Područje primjene: fasada 1,000 m²

Vodeni Centar Sallanches je objekat kapaciteta 650 osoba sa 3700 kvadratnih metara, četiri zatvorena bazena, wellness prostorom, solarijem i prostranim vanjskim plažama. Arhitekti su pred sobom imali izazov objekta iznimne estetske, tehničke i ekološki održive  kvalitete koji je trebao ostati u okviru strogih proračuna. Razmišljajući izvan okvira, arhitekti su nadahnuti Mont Blanc-om zamislili nekonvencionalnu fasadu sa strmim i stijenoviim kamenim elementima.

“Odabrali smo AQUAPANEL® cementnu ploču Outdoor zbog njene cijene, mogućnosti završne obrade i jednostavne ugradnje“, prisjeća se Elia-Antonio Tannoury iz BVL arhitektonskog studija.  “Prvobiotno smo razmišljali o upotrebi kompozitnog staklenog cementa, ali to rješenje bi bilo preskupo.”

Još jedna prednost AQUAPANEL®-a bila je njegova prilagodljivost za kreativne svrhe fasade.

“Aspekte koji prevladavaju Mont Blanc-om nije bilo lako postići”, nastavlja Elia-Antonio, “ali nakon dva prototipa, dobili smo rezultat kakav smo željeli.”

Izvedba fasade započela je ugradnjom metalne konstrukcije. Zatim su isporučene AQUAPANEL® cementne ploče  koje su rezane na gradilištu, te pričvršćene na konstrukciju pomoću AQUAPANEL® nehrđajućih vijaka Maxi- bez prethodnog bušenja cementnih ploča. Nakon obrade spojeva i površina nanesen je mineralni sloj  žbuke na cijelu površinu fasade, uključujući i elemente u obliku dijamanta.

Fasada je završena u planiranom roku, početkom 2020. godine,  prije svega   zahvaljujući brzoj dostupnosti materijala i njihovoj jednostavnoj upotrebi, a da ne spominjemo Knauf-ovoj tehničkoj podršci na visokoj razini, kako u fazi planiranja tako i na gradilištu za vrijeme izvođenja.

 

Knauf d.o.o. Kolodvorska 11a, Sarajevo

Tel: 00387(0)33 711 090

E-mail: info@knauf.ba

Web: www.knauf.ba

print