spot_img

Kongresni centar u Briselu

Arhitektura i urbanizam Brisela neodoljivo podsjećaju na pojedine dijelove francuske prijestolnice kada su u pitanju istorijski dijelovi grada u blizini Grand Place-a, a novi administrativni dio grada karakterišu savremeni materijali; staklo, čelik, beton…

Piše: Boris Trapara, arhitekta i istoričar arhitekture

Brisel je danas Evropa u malom i zato je nezvanično i njen glavni grad na čijim ulicama je moguće sresti predstavnike svih evropskih naroda. Arhitektonsko naslijeđe glavnog grada Belgije raznovrsno je, a njegova najvrjednija ostvarenja uvrštena su na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Arhitektura i urbanizam Brisela neodoljivo podsjećaju na pojedine dijelove francuske prijestolnice kada su u pitanju istorijski dijelovi grada u blizini Grand Place-a, a novi administrativni dio grada karakterišu savremeni materijali; staklo, čelik, beton i dr.

I dok je stari centar ispunjen istorijskim znamenitostima i vrvi od turista, novi administrativni centar grada je sušta suprotnost. Ne radi se o spoju moderne arhitekture i savremenog načina života sa flamanskim arhitektonskim naslijeđem, nego više o dvije odvojene cjeline grada koje funkcionišu nezavisno jedna od druge na što upućuju i njihova arhitektura kao i prostorni odnosi. To je ujedno i jedna od karakteristika velikih gradova Zapadne Evrope.

U jednom od najljepših dijelova Brisela, sa uzvišenja Mont des Arts sa kojeg se pruža pogled na UNESCO-vu zaštićenu staru jezgru grada, nalazi se kongresni centar Square. Projekat je djelomično adaptacija postojećeg objekta i djelomično novogradnja čiji je najmarkantniji elemenat staklena kocka smješten na ulazu. Fasade okolnih zgrada i bivše Palais  des Congres iz 1958. godine koju su projektovale arhitekte Jules Ghobert i Maurice Hoyouxsu, su restaurirane u izvornom obliku, a unutrašnjost je prilagođena savremenim potrebama i opremljena savremenim namještajem.

Ovaj otvoreni prostor vrtova i trgova poziva stanovnike Brisela i njegove posjetioce na druženje i mjesto je okupljanja na kojem je moguće uživati uz piknik, knjigu, ili jednostavno u pogledu na grad. Multidisciplinarni projekat pokušao je stvoriti katalizator u prostoru i objediniti više funkcija na jednom mjestu.

Kakav tretman imaju kulturne institucije u glavnom gradu Belgije govori posebna pažnja koja je posvećena radu na obnovi starog kongresnog centra. Izrada projektne dokumentacije za obnovu trajala duži vremenski period, a onda je trebalo više od dvije i po godine da se završi projekat obnove koji je izradio briselski arhitektonski studio A2RC Architects (fr. Architecture et Construction entre Rêve et Réalité). A2RC je osnovan 1983. godine sa ciljem da poveže umjetnost i arhitekturu i ima dosta iskustva u projektima obnove, restauracije i rekonstrukcije različih zgrada.

Novi kongresni centar Square otvoren je javnom proslavom koja je simbolično počela u 20:09h, 20.09.2009. godine. Otvorenjem ovog objekta otvorene su i brojne mogućnosti za kulturni, zabavni i društveni život u centru Brisela.

Upečatljivi dio fasada kompleksa Square je staklena kocka koja ima ulogu glavnog ulaza u kompleks i koja predstavlja briselsku verziju pariške staklene piramide ispred muzeja Louvre. Kocka je izvedena u čeliku i staklu sa plošnim elementima dekonstruktivizma u arhitekturi; čeličnih nosača koji pored konstruktivne imaju i dekorativnu ulogu. Briselska staklena kocka je ubrzo postala jedan od motiva razglednica belgijske metropole, a stari dio grada dobio je moderne intervencije koje su oževile stara zdanja i učinila ih zanimljivim turistima i lokalnom stanovništvu.

Kompleks Square se prostire na površini od 13 500 m2 raspoređenih na osam etaža. Na prvoj etaži, koja se nalazi ispod nivoa terena i iznad koje je uređeni park smještena je Velika dvorana koja pruža idealne uslove za izložbe, modne revije, gala večere, seminare, konferencije i sl.

Dvoranu je moguće podijeliti na više manjih prostora opremljenih savremenom tehnologijom. U kompleksu postoje još tri manje dvorane koje se nalaze na drugim spratovima i koje se mogu koristiti uporedo i nezavisno od Velike dvorane. Sve prostorije i oprema u Square-u zadovoljavaju najviše kriterije, što se posebno odnosi na četiri zasebna auditorijuma. Gold Hall može da primi 1 200 posjetilaca i koristi se za predstave, performanse, i druge kulturne projekte sa mogućnošću otvaranja pozadine pozornice čime se otkriva poznati Paul Delvauxov mural u foajeu, ali i panorama Brisela. Ostali su Copper Hall, Silver Hall, i The Arc. Svi auditorijumi su opremeljeni kabinama za prevodioce i odgovarajućom audio-vizuelnom opremom.

Posebna pažnja u procesu projektovanja posvećena je prirodnom i vještačkom osvjetljenju, s obzirom da se veliki dio prostora nalazi ispod zemlje i nema pristup prirodnom svjetlu. Za dizajniranje rasvjete pobrinuo se Atelier Roland Jéol. Svijetli, prozračni i savremeno dizajnirani studiji i sale služe za različite aktivnosti kao što su predavanja, radionice, sastanci, i druga slična okupljanja.

Dio kompleksa Square je i luksuzni restoran koji se smatra jednim od najboljih i najskupljih u gradu, a za to su zaslužni dobra hrana, dizajnerski enterijer, i odlična lokacija.  Jedan od najreprezentativnijih prostora u zgradi nalazi se na posljednjoj, osmoj etaži i to je Panoramic Hall koju je dizajnirao Arne Quinze. Elegantna i glamurozna panoramska dvorana ima poseban lift, i zasebnu kuhinju, tako da je moguće koristiti za različite proslave i druge svečanosti. Nezaboravan zalazak sunca sa pogledom na grad iz ove dvorane svakako je jedan od najljepših prizora koji možete doživiti u belgijskoj prijestolnici.

Istražujući Brisel kao grad zanimljive i raznovrsne arhitekture moguće je izdvojiti nekoliko atrakcija među kojima je i kongresni centar Square. Radi se o dobrom primjeru adaptacije stare zgrade u moderan kompleks koji zadovoljava visoke funkcionalne, tehničke i estetske zahtjeve.

Multidisciplinarni projekat je imao za cilj da se kulturna institucija učini dostupnom svima, što je učinjeno i kroz dizajn do najsitnijeg detalja. Zbog svoje markantne pozicije ovaj objekat se nalazi na turističkim rutama obilaska grada, a ubrzo nakon izgradnje postao je centar aktivnosti u prostoru i predstavlja jedan od prepoznatljivih simbola Brisela.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE