spot_img

Konstrukcija ravnog krova – termalni dizajn

Termalni dizajn podrazumijeva prenos topline i vodene pare kroz konstrukciju krova, i njihov efekat na kvalitetu krova i razne komponente u sistemu.

Kod ravnih krovova, izolacija je obično u obliku krute ploče na površini ili vlaknaste deke iznad plafona, zavisno od vrste krovne konstrukcije. Postoje tri dizajna konstrukcije ravnog krova; topli, hladni i inverzni.

Topli krov

Kod konstrukcije toplog krova, sloj termalne izolacije nalazi se iznad strukturne palube, zbog čega palubna i potporna struktura imaju temperaturu sličnu unutrašnjoj temperaturi građevine. Neophodno je inkorporirati sloj koji kontroliše paru ispod izolacije da bi se spriječio protok parne vlage u izolaciju kroz termalni pritisak unutrašnjosti zgrade. Izolacija se u potpunosti prekriva vodootpornim membranama.

Ventilacija krovnih šupljina nije potrebna, a toplinski most u sistemu se lakše eliminiše zato što nema prekida iz potporne strukture, kao što bi bilo u konstrukcijama hladnih krovova. Ovaj tip konstrukcije može omogućiti ravnu i čvrstu strukturu iznad metalnih podloga. Ovo je najčešće korištena konstrukcija ravnog krova, zbog svog jednostavnog dizajna i prilagodljivosti svim tipovima građevina.

Hladni krov

Ova vrsta krova obično se koristi kod manjih ekstenzija stanova koji koriste drvene grede i šperploče; vodootporni sloj sastoji se od sloja koji kontroliše paru s hladne strane izolacije, a postoji rizik oštećenja i kondenzacije površine ispod palube ili na gornjoj strani izolacije.

Ova vrsta krova ne preporučuje se kod ravnih krovova, zbog težine formiranja i održavanja. Ukoliko se ovaj tip konstrukcije ne može izbjeći, nije preporučeno da raspon između otvora bude veći od 5 metara.

Na hladnoj strani termalne izolacije trebala bi se postaviti potpuno vodootporna membrana, da bi se napravila barijera curenja vanjskog zraka i kao dodatna zaštite izolacijskog sloja za detrimentalnih faktora životne sredine. Membrana bi trebala biti nepropusna za zrak, ali u potpunosti paropropusna.

Inverzni krov

Kod inverznog krova, glavni sloj termalne izolacije trebao bi se postaviti iznad strukture krova, ali i ispod vodootpornog sloja, da bi vodootporni sloj, strukturna paluba i potporna struktura bili na temperaturi sličnoj unutrašnjosti zgrade. Nije potreban sloj za kontroliranje pare.

Ova vrsta krova često se koristi kod stambenih objekata, stambenih blokova i bolnica. Idealni su za parkinge i krovna dvorišta. Termalna izolacija trebala bi imati visok otpor apsorpcije vode, dovoljno gusta da podrži težinu i biti međusobno povezana da bi se smanjili toplotni mostovi.

Da bi se regulisalo kretanje vode i zaštitilo od prašine i drugih elemenata koji bi mogli penetrirati zglobove između izolacijskih ploča, na izolacijski sloj trebao bi se postaviti sloj koji smanjuje protok vode, da bi se voda mogla preusmjeriti na odvodne otvore.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE