spot_img

Kontejneri za rasad

Austrotherm: Kontejneri za rasad

  • Vrhunski kvalitet izrade
  • Efikasno održavanje mikro-klime
  • Lak i jednostavan transport
  • Optimalnije okruženje i za korijen biljke
  • Kvalitetniji prinos i rast sadnica

Jedan od novih proizvoda koji je naša kompanija počela proizvoditi od 2019.-e godine, a  koji proširuje asortiman u segmentu proizvoda koji se plasiraju u prehrambenoj i poljoprivrednoj industriji, jesi i kontejneri za rasad.

Kontejeri za rasad napravljeni o EPS-a su veoma pogodni za rasad više vrsta biljaka i u praksi se jako često koriste zbog svoje praktičnosti kao i pogodnih karakteristika.

EPS je lak materijal sa vrlo dobrim mehaničkim karakteristikama, ima odlična temoizolaciona svojstva što pogoduje za održavanje optimalne mikro-klime koja odgovara rasadima.

Dizajn kontejnera omogućava ravnomjernu podjelu prostora, tako da svaka sadnica ima pravilan i jedan vegetacijski prostor, što pogoduje da biljke imaju ujednačen rast, te su sadnice dosta ujednačene po kvalitetu i veličini.

Bitno je napomenuti i to da se pri korištenju kontejnera za rasad od EPS-a, korijen biljke nalazi unutar „ćelije“, te je samo okruženje zdravije i optimalnije za korijen biljke, pa se prilikom presade na realne vanjske (poljske) uslove, ovakve biljke lakše presađuju na živo tlo, lakše se prilagođavaju novim uslovima, te nprestano i neometano nastavljaju rast, za razliku od rasada kod kojih imamo goli korijen biljke.

Iz tih razloga, sadnice uzgajane na ovaj način, imaju bolji rast, veće prinose, a sami plodovi brže sazrijevaju i dospijevaju ranije za berbu.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE