Korisni trikovi za mjerenje sa ručnim metrom

Vjerojatno jako često koristite metar, ali sasvim je moguće da ste propustili nekoliko trikova koji bi vam mogli biti od pomoći.

Ručni metri-  jednostavni za upotrebu i gotovo neophodni u svakom projektu izgradnje i dizajna. Koliko god bila jednostavna njihova upotreba, sasvim je moguće da ste propustili nekoliko karakteristika ovog pojednostavljenog uređaja koje bi se mogle pokazati kao vrlo korisne.

Dok mjere, većina ljudi posegne za olovkom kako bi označili mjesto na kojem bi trebao biti posljednji rez. Međutim, olovka vam u većini slučajeva nije pri ruci, međutim nazubljeni rub na kraju mjerne trake posebno je osmišljen iz razloga kako bi obilježio trag tačno tamo gdje ste ga postavili. Ovo je nevjerovatno korisna karaktersitika koju biste mogli iskoristiti.

Također na ručnom metru je mali broj koji se nalazi dnu kućišta alata. Ovo predstavlja tačnu dužinu trake. Kao što je prikazano u videozapisu ispod, umjesto da pokušavate predvidjeti tačnu dužinu na ugla gdje se vrpca savija, možete jednostavno izmjeriti referencu. Umjesto savijanja trake kako bi se postigao najbliži mogući ugao i tako potencijalno pogriješiti tačnu mjeru, možete postaviti kućište na površinu i vrlo lako dodati označeni broj na dnu.

Pored toga, na mjernoj traci se nalazi mali metalni dio sa rupom, koja služi da se u nju umetne glava eksera, ili šarafa, koja omogućuje još preciznije i jednostavnije mjerenje.

Možda ste znali za neke od trikova koji se koriste, ali se nadamo da ste naučili nešto novo. Nadajmo se da ćete u budućnosti moći koristiti ovih nekoliko savjeta koji će vam pomoći da napravite lakša, tačnija mjerenja s mnogo manje poteškoća. S ovim naučenim novim trikovima, možete se vratiti preciznom mjerenju i konstruisanju bilo kojeg projekta!

m-Kvadrat

print