spot_img

“Kristalna” reflektujuća fasada na poslovnoj zgradi

Arhitektonski studio: MVRDV

Lokacija objekta: Esslingen, Njemačka

Dizajn: MVRDV – Winy Maas, Jacob van Rijs i Nathalie de Vries

Vizualizacija: Antonio Luca Coco, Kirill Emelianov, Luca Piattelli, Pavlos Ventouris

Klijent: RVI, Njemačka

Površina objekta:  6500,0 m2

Gradnja će započeti u 2020.godini.

MVRDV je otkrio dizajn Milestone-a, nove mješovite poslovne zgrade koja se gradi u gradu Esslingenu u Njemačkoj. Zahvaljujući izrazitoj, reflektujućoj fasadi “kristalna stijena” i šupljoj jezgri, zgrada će postati izvanredan novi orijentir i javna ugodnost grada.

Smješten na javnom trgu u blizini središnje željezničke stanice, Milestone će sadržavati 70.000 kvadratnih metara mješovitog prostora na 12 spratova. Inspirisan gradskom prošlošću i budućim ambicijama, dizajn će imati reflektujuće i interaktivne elemente koji će educirati posjetioce i stanovnike podjednako o kulturi i historiji regije. Ova zgrada postat će novi simbol koji odražava prošlu baštinu i budućnost. Fasada s ukrasnim staklom bit će integrisana sa QR kodovima, informišući posjetioce o krajolicima i historiji, što čini zgradu interaktivnom bibliotekom za sve.

S otvorenog trga, zgrada se spušta prema „Esslinger špilji”, otvorenoj šetnici koja se probija kroz zgradu i reflektuje se u okolnom krajoliku. Gornji spratovi sadržavat će fleksibilne, svjetleće uredske prostore, dok će prostori u prizemlju biti popunjeni javnim sadržajima, uključujući kafiće, restorane i prostorije za sastanke. Možda će fasada koristiti niz inovativnih tehnologija za kontrolu unutrašnjih uslova zgrade i proizvodnju energije.

Milestone-ov dio refkeltujuće fasade integriše tehnologiju i održivost upotrebom nepropusnog stakla kako bi se smanjilo pregrijavanje, fotonaponskih ćelija za pohranu i generisanje energije, i konačno, QR kodovi koji prenose informacije o gradu u pikseliziranoj mapi koja se širi preko. Karta, smještena na donjem dijelu zgrade, proteže se na visini od 40 metara, a sa stepenicama i terasama čini javno dostupnu jezgru koju stanari i posjetoci mogu obilaziti kako bi mogli uživati u pogledu na krajolik.

Staklena fasada također će omogućiti da se zgrada transformiše između dana i noći – tokom dana, reflektujuća površina će omogućiti zgradi da se stopi sa okolinom, a noću zgrada će postati svjetionik za grad.

m-Kvadrat

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE