spot_img

Kuća Mirković – savremena, energetski efikasna porodična kuća u predgrađu Novog Sada

Kuća Mirković 

Lokacija: Sevastopoljska, Novi Sad, Srbija

Godina projektovanja: 2020-2022

Površina: 260 m2

Autor: ARCHITECTURE OFFICE BIONIQUE

Klijent je kroz projektni zadatak izražio želju da dizajniramo jednu savremenu, energetski efikasnu porodičnu kuću u predgrađu Novog Sada. Sa severne strane parceli se pristupa iz mirne ulice. Sa ostalih strana okružena je otvorenim dvorištima i susednim kućama. Ova relativno uska parcela je svojom dimenzionom uslovljenošću u velikoj meri uticala na raspored unutrašnjih prostorija. U prizemlju se, iz ulazne partije, sa jedne strane dolazi do dnevnog boravka sa trpezarijom i kuhinjom, a na suprotnoj strani do degažmana sa dve sobe i zajedničkim kupatilom.

Do ulaznog hola se pored glavnog, uvučenog, natkrivenog ulaza takodje može doći i iz garaže projektovane za dva vozila i mašinske instalacije. Do soba na potkrovlju se dolazi preko galerije koja ima pogled na dnevni boravak. Jedna od želja klijenta bila je i da kuća sa ulične strane ne izgleda glomazno, odnosno da izgleda kao da je prizemna. Kako bismo ispunili ovaj zahtev, “gornji” deo kuće odnosno etažu smakli smo ka dvorištu, udaljujući je tako od ulice i trotoara, stavljajući je u drugi plan.

Postavili smo jednu kosu krovnu ravan tako da se sa ulične strane prožima kroz obe etaže. Na taj način smo kod prolaznika probali da izazovemo vizuelni doživljaj da je etaža samo “nastavak” prizemlja. Ovakvom doživljaju doprinosi i odluka da se visina iznad dnevnog boravka poveća i da se na taj način dnevni boravak postavi direktno ispod krova.

Ulaz u objekat je naglašen ramom koji ujedno obavija i glavni ulaz i garažu. Ram je stroge geometrije, ravnih linija koje daju utisak dodatne stabilnosti i čvrstine celoj kući. Ram, zajedno sa stubovima, koji se uzdižu do uglova krovnih ravni sa dvorišne strane, “povezuje” kuću sa tlom.

Terasa ispred dnevog obravka je većim delom natkrivena prepustom krova i predstavlja produžetak dnevnog boravka gde porodica može da se okuplja na otvorenom prostoru zaštićena od padavina ili jakog sunca u toku leta. Uz ovaj prostor je pozicioniran i manji bazen sa dodatnim prostorom za sunčanje. Velika staklena površina u dnevnom boravku omogućava nesmetan pogled ka dvorištu i prodor zapadnog sunca u smiraj dana. Jedan od karakterističnih motiva na uličnoj fasadi su svakako i “Velux” krovne “terase” odnosno krovni prozori koji se sastoje iz dva elementa: krovnog kosog prozora i vertikalnog prozora na zidu.

Na istočnoj strani potkrovlja, nasuprot dvorištu, nalaze se dečije sobe sa zajedničkom terasom. Ovaj deo objekta je konzolno ispušten van ravni fasade i kao takav on natkriva terasu gostinjske sobe u prizemlju i štiti je od vremenskih neprilika.

Dnevni boravak sa svojom naglašenom visinom kao i njegova dobra osvetljenost su idealno mesto za dnevnu porodičnu rutinu.

Tekstura koju ostvaruje slog fasadne opeke predstavlja kombinaciju nijansi sivo-braon boje, naglašenih sjajnijih delova i reljefne površine. Ovakav slog opeke daje upečatljiv karakter objektu. Opeka predstavlja dominantan materijal na fasadi, dok se odredjeni delovi kuće, poput streha, unutrašnjih strana zidova, stubaca i rama na ulazu oblažu “kompakt” pločama (sistem vetrene fasade) u tamno sivoj boji. Stepenište je odvojeno od dnevnog boravka drvenim vertikalama koje se sa nivoa prizemlja uzdižu sve do krova.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE