spot_img

Kuća u klancu u potpisu arhitektice Vedine Babahmetović

Postojeći motel, kojeg porodica vodi kao porodični biznis, bila je vodilja ideja da se u njegovoj blizini napravi i porodična vila.

NAMJENA: individualni stambeni objekat

LOKACIJA: Lašva, Zenica

PROJEKTANT: Entasis d.o.o. Zenica

ODGOVORNI PROJEKTANT: Vedina Babahmetović, arh

SARADNICI: Mirela Heralić-Tabić, arh; Dragan Trivičević, arh; Berina Duranović, građ.ing.

GODINA IZGRADNJE: 2018.

POVRŠINA: 900 m²

FOTOGRAFIJE: Anida Krečo

Postojeći motel, kojeg porodica vodi kao porodični biznis, bila je vodilja ideja da se u njegovoj blizini napravi i porodična vila. Sa arhitektonskog aspekta, sama lokacija nam se nije učinila kao obećavajuća, s obzirom na blizinu vrlo frekvente saobraćajnice, s obzirom na sve osobine klanca – manjak sunca, višak vlage, te na blizinu poslovnog objekta motela sa istočne strane i benzinske pumpe sa zapadne strane. Jedina pozitivna strana bila je rijeka Lašva sa južne, unutrašnje strane lokacije te nevjerovatna blizina šume preko rijeke i nekoliko visokih borova na samoj lokaciji. Zato smo to uzeli kao okosnicu projektantskog pristupa.

Napraviti kuću sa dva lica, jednim vanjskim, dosta zatvorenim prema saobraćajnici i širokom zaštitnom pojasu, i drugim sunčanim, unutrašnjim, prema rijeci i šumi. Dosta uzak, ali dugačak građevinski dio lokacije je tako analizom dao jedinu moguću formu tlocrta. L oblik organizacije je bio nužan da se formira unutrašnje dvorište i sačuvaju borovi. Duža strana tog L oblika ide paralelno sa saobraćajnicom i ona je skoro zatvorena u prizemlju osim ulaza i jednog ostakljenog dijela koji omogućava domaćinu doživljaj prednje livade – prozor u cilizaciju.Usko dugačko krilo završava zabatom prema motelu.

Ozbiljnost i zatvorenost ove strane kuće se dodatno rješava materijalizacijom u tamnom limu koji od krova do zemlje prizemlja vrlo zaštitnički i neutralno krije dešavanja u kući. Pokoji svjetlosni vertikalni potez – procjep na prvom spratu i krovu daje suptilni znak življenja kad se noću upale svjetla. Kraća strana L oblika, upravna na ovaj dugački, na zapadu kupi glavni ulaz u kuću. Njeno čelo prema saobraćajnici sada dobija toplu oblogu od drveta i kamena i jasno pokazuje dobrodošlicu.Tampon zona između ove zapadne strane kuće i objekta benzinske, pravi se sa ekonomskim dijelom kuće – garaža, kotlovnica, ostave i to na pristojnoj distanci. Svojim tamnim limom kojim je „omotana“ ovaj objekat uspješno završava kuću i onemogućava bilo kakvu komunikaciju sa bezinskom postajom.

Veza između garaže i kuće, organizira se putem prostora koji zovemo zimska bašta. S obzirom na dvostrano ostakljenje i njihove klizne sisteme, ta veza može biti prolazna prema rijeci u ljetnom periodu ili zatvorena, u zimskom periodu. Unutrašnje dvorište, na ovaj način formirano, je dobilo svoju punu autonomiju te kompletno tretiranje fasada svijetlim arišom, punim pravom je dobilo ime sunčana strana kuće – metaforično i doslovno.Sve terase, i na prizemlju i spratu orjentirane su prema dvorištu, kao i sve prostorije, dnevne i spavaće.

Dodatni relaksirajući žubor rijeke Lašve te pogled na šumu je dovoljan razlog da svi korisnici ove kuće uživaju. U samoj organizaciji, prizemlje je organizirano tako da je prostrani dnevni dio sa boravkom, trpezarijom i kuhinjom te bibliotekom s jedne strane i spavaći dio za vlasnike kuće sa druge strane. Galerijski organizirani boravak dalje na spratu vodi u tri spavaće sobe sa toaletima i garderobama. Kuća je niskoenergetska i svi tehnički detalji su urađeni, prateći taj concept.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE