spot_img

Kuća u Klancu

Postojeći motel, kojeg porodica vodi kao porodični biznis, bila je vodilja ideja da se u njegovoj blizini napravi i porodična vila.

Sa arhitektonskog aspekta, sama lokacija nam se nije učinila kao obećavajuća, s obzirom na blizinu vrlo frekvente saobraćajnice, s obzirom na sve osobine klanca – manjak sunca, višak vlage, te na blizinu poslovnog objekta motela sa istočne strane benzinske pumpe sa zapadne strane.

Jedina pozitivna strana bila je rijeka Lašva sa južne, unutrašnje strane lokacije te nevjerovatna blizina šume preko rijeke i nekoliko visokih borova na samoj lokaciji. Zatosmo to uzeli kao okosnicu projektantskog pristupa.

Napraviti kuću sa dva lica, jednim vanjskim, dosta zatvorenim prema saobraćajnici i širokom zaštitnom pojasu, i drugim sunčanim, unutrašnjim, prema rijeci i šumi.

Dosta uzak ali dugačak građevinski dio lokacije je tako analizom dao jedinu moguću formu tlocrta. L oblik organizacije je bio nužan da se formira unutrašnje dvorište i sačuvaju borovi.

Duža strana tog L oblika ide paralelno sa saobraćajnicom i ona je skoro zatvorena u prizemlju osim ulaza i jednog ostakljenog dijela koji omogućava domaćinu doživljaj prednje livade – prozor u cilizaciju. Usko dugačko krilo završava zabatom prema motelu.

Ozbiljnost i zatvorenost ove strane kuće se dodatno rješava materijalizacijom u tamnom limu koji od krova do zemlje prizemlja vrlo zaštitnički i neutralno krije dešavanja u kući.

Pokoji svjetlosni vertikalni potez – procjep na prvom spratu i krovu daje suptilni znak življenja kad se noću upale svjetla.

LOKACIJA: Zenica, Bosna i Hercegovina

TIPOLOGIJA:iindividualni stambeni objekat

POVRŠINA: 900m2

GODINA: 2016-2018

STATUS: Realizacija

Izvor: Entasis

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE