Naslovnica Dešavanja Kuća u stilu paviljona - Vila Fifty/Fifty / Studioninedots

Kuća u stilu paviljona – Vila Fifty/Fifty / Studioninedots

Eindhoven, Nizozemska

Arhitekti: Studioninedots

Površina: 240 m²

Godina: 2020

Fotografije: Frans Parthesius

Proizvođači: De Nis BV

Smještenu na zelenom rubu Strijp-R u Eindhovenu, Studioninedots je dizajnirao porodičnu kuću, Vilu Fifty-Fifty kao paviljon u kojem se volumen izmjenjuje između otvorenog i zatvorenog, i gdje se život događa jednako na otvorenom kao i u zatvorenom: što predstavlja novu tipologiju za maksimiziranje vizuelnih i porodičnih interakcija.

Providna kuća

Koristeći dizajn vile Fifty-Fifty, arhitekti su iskoristili priliku da promovišu tipologiju providne kuće. Klijenti, koji su prije nekoliko godina odabrali Studioninedots da dizajniraju njihovu prvu kuću, sada su priželjkivali minimalistički način života i suživot sa prirodom. Studioninedots je pokušao istražiti prilično radikalan stav da su životne i vanjske funkcije podjednako važne.

Kuća kao paviljon

Izbjegavajući očigledne lokacije, sve funkcije su nasumično organizirane kao povezane cjeline između dvije vodoravne ravni. To je rezultiralo kućom nalik na paviljon, koja se prostire preko vrta, poboljšavajući odnos između zgrade i krajolika, te jedinstvenom kombinacijom veza između otvorenog i zatvorenog, iznutra i izvana. Pola kuće, pola vrta u jednom jedinom prostoru. Pola pola (fifty-fifty).

Vila Fifty-Fifty sastoji se od prostora organizovanih i vodoravno i okomito. Zajednički porodični i roditeljski prostori nalaze se u prizemlju; djevojčice imaju svoje sobe u malenoj kući u kuli koja je dizajnirana da bude samostalna. Ova kula vertikalno prolazi kroz dvije vodoravne ploče.

Ulaz se nalazi na presjeku paviljona i malene kuće. Svi su prostori međusobno povezani i međusobno nezavisni. U sličnim dimenzijama imaju sopstvenu atmosferu i svjetlost koja prolazi kroz razne krovne otvore i na taj način doprinose tranziciji prostora.

Prirodno industrijski dizajn

Dizajn je upotpunjen industrijskim materijalima, objedinjenim u paleti sivih tonova i različitih tekstura. Staklo dominira, naravno, da bi zamaglilo granice između unutrašnjosti i spoljašnjosti i omogućilo otvoren pogled i vizure. Četiri zatvorena volumena odlikuju se neobičnim primjenom materijala. Glavno kupatilo prekriveno je kamenom; ostakljene pločice krase zidove u spavaćoj sobi i uredu. Okrugla ostava izrađena je od poluprovidnog valovitog polikarbonata. Umotana u sjajni aluminij, suptilno odražavajući pejzaž, stvara gotovo zakamufliranu površinu koja odražava promjenu godišnjeg doba i vremena.

Pored toga, prilagođena je primjena industrijskih elemenata na profinjene detalje. Ova otvorena vrtna kuća dobro se povezuje sa susjednom šumom, a industrijsko nasljeđe Strijp-R je suptilno vidljivo u dizajnu kuće.

Novosti

Poslovni objekat ’’Mia Dorćol’’ – na uglu ulica Mike Alasa i...

0
Veoma važna činjenica je ta da se preklopilo takvo nastojanje sa željom investitora Nikole Lazića i firme Granit Invest, da objekat na savremen način,...

Polimer beton

Sika MonoTop® MALTERI ZA SANACIJU BETONA

Bajkovita vikendica na Vlašiću

Povezani članci

-

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime