spot_img

Kuća za odmor bez suvišnih detalja

TIP PROJEKTA / kuća za odmor
GODINA / 2018/20.
MJESTO / Rakovac, Beočin, Serbia
STATUS / realizovano
POVRŠINA / 250 m2
AUTORI / K. Radovanović, D. Mitov, J. Mitov
SARADNICI / M. Vučić, A. Pavlović,
FOTOGRAFIJE / Dušan Petković

Objekat je smešten na blago nagnutom terenu, tako da se otvara pogled na Frušku goru i istoimeni nacionalni park. Jugoistočna orijentacija otvorenih terasa i pogled iz dnevne sobe na prirodno okruženje predstavlja jedinstven umirujući ambijent.

Osnovni izazov prilikom projektovanja je bio da se iskoriste postojeći temelj i podrum za već započeti objekat. Iznad postojećeg podruma dobijena je velika terasa na koju se nadovezuje dnevni sadržaj u kući, čime se naglašava povezanost kuće sa prirodnim okruženjem. Tome doprinose i velike staklene površine, koje pružaju dobru osvetljenost, pogled i vezu sa terasama. Jedan od ciljeva je bio i da se očuva postojeće drveće, pa je u kontekstu toga i dio grane isječene sa obližnjeg drveta, koja je pretvorena u viseći luster iznad trpezarijskog stola.
Na ovaj način je dio prirodnog ambijenta unesen u enterijer. Sa ulične strane kuća je svedena i čista, bez suvišnih detalja, jer su ka ulici smještene tehničke i pomoćne prostorije. Potkrovlje kuće je dvostrano orijentisano: sa jedne strane ka prirodi, a sa druge strane ka Novom Sadu, tako da se u istoj prostoriji doživljava kontrast dvije strana, čime su iskorišćene prednosti lokacije. Osnovni cilj bio je da boravkom u zatvorenom prostoru korisnici osećaju snažnu povezanost sa prirodnim okruženjem.

Projekat je kreacija tima iz biroa Modelart Arhitekti
Njihov rad se zasniva na konstantnom istraživanju i eksperimentisanju kroz sve faze rada na projektu. Arhitekturu smatraju procesom, koji se ne završava realizacijom tj. izgradnjom, nego se nastavlja kroz život objekta i interakcijom sa korisnicima. Upravo zato im je težište rada na odnosu sa klijentima i korisnicima prostora, dakle na socijalnoj dimenziji arhitekture. Njihov pristup je radionički, gdje svaki projekat predstavlja poseban izazov, a krajnji cilj su inovativna i jedinstvena rješenja, koja odstupaju od tipskih obrazaca i konvencionalnih rješenja. Oni ne bježe od ograničenja, oni ih pretvaraju u dizajnerski alat!

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.