Kupovina stolnih lampi

U lijepo osmišljenoj i dizajniranoj prostoriji, obično postoji jedan element koji sve to prenosi na drugi nivo- i često se radi o sitnom elementu, kao što je stolna lampa. 

 

(Na primjeru sa slike, možemo vidjeti, koliki pečat nose  staklene lampe Clift, koje se mogu naći u online shopovima za cca. 179 dolara).

Velika stolna lampa može imati veliki učinak na sobu.

Čak i u prostoru koji je promišljeno dizajniran, dakle od tepiha pa sve do zavjesa, često je moguće ukazati na jedan element koji sve prenosi na potpuno novi nivo. I jako često tu ulogu igra baš  stolna lampa.

Potragu za istaknutim i neobičnim lampama možete započeti i na buvljacima, antikvarnicama širom države. Obratite pažnju na čudne oblike i materijale, i na visoke lampe. Kada  su u pitanju materijali, dajte malu prednost keramičkim i onima od puhang stakla.

Većina poznatih svjetskih dizajnera, sa  lampama ističe svoje projekte. Svjetlost je zaista bitna za svaki prostor, a lampe mogu uljepšati svaki prostor. Primjera radi, ukoliko imate malu vikendicu blizu vodenih površina, lijep detalj bi bila velika lampa od stakla ili reflektirajućeg materijala.

Što se tiče odabira, nemojte pretjeranu pažnju posvećivati tome da li je lampa nova, vintage ili D.I.Y. (sam svoj majstor), ono što je važno je zanimljiv oblik ili boja.

Koliko stolnih lampi trebate u dnevnoj sobi? Ideja je uravnotežiti sobu s ne manje od tri tačke svjetla. Možda par lampi sa svake strane kauča, a zatim jedna između dva klubska stolića s druge strane sobe.

Moraju li se lampe podudarati? Nije nužno. Ugodno oku, a usto i funkionalna može biti i mala grupa sličnih lampi.  Samo zapamtite da uzmete u obzir visinu stola. I pokušaj uravnotežiti lampe, tako da su nijanse na istoj visini.

Izgled kablova i abažur? Neobičan i lijep detalj bio bi abažur isprepleten svilenim konopcima.

 

m-Kvadrat

print