spot_img

London dobija vlastiti High Line u stilu New Yorka

Jedan od najvećih novih londonskih parkova trebao bi biti izgrađen na vrhu obnovljenih željezničkih lukova u Shoreditchu.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan odobrio ga je početkom decembra 2020. godine, a park će biti formiran od niza vrtova i terasa povezanih šetalištem. Čitav javni prostor prostirat će se na površini od 2,4 hektara. Kao dio projekta Bishopsgate Goodsyard, park će također sadržavati nove stambene nebodere.

Projekt je nadahnut čuvenim njujorškom High Line parkom koji je otvoren 2009. godine i proteže se na 2,3 kilometara na zapadnoj strani Manhattana.

Bishopsgate Goodsyard je već dugo u začetku, budući da je zemljište stečeno od Network Raila još 2002. godine. Mještani su se usprotivili prošlim prijedlozima, tvrdeći da će planirani tornjevi biti neprikladni za okoliš i četvrt u kojoj se nalaze.

Khan je na kraju imao konačnu riječ, ukazujući na blagodati novog parka koje su daleko veće od bilo kakvih potencijalnih negativnih strana projekta.

Dizajn projekta maksimalno iskorištava ovu ograničenu lokaciju i pružit će širok spektar prednosti.

Lokalne neformalne grupe građana i dalje su ogorčene, dok je grupa Reclaim the Goodsyard objavila izjavu kojom odbija odluku: “Sadiq Khan i šef odjela za planiranje Jules Pipe predali su 4,2 hektara javnog zemljišta za izgradnju uredskih blokova i hotela, a izgradit će samo 90 socijalnih kuća za iznajmljivanje. ”

Broj pristupačnih smještajnih jedinica izgrađenih u Londonu naglo je opao od početka pandemije, a između aprila i septembra 2020. izgrađeno je 66 posto manje domova u odnosu na 2019. godinu.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE