spot_img

Luka Stevanović: Odrastajući kroz djetinjstvo imao sam opsesiju da stvaram

Jedan od najvećih izazova koji nosi naš posao u praksi jesu svakako rokovi.

Arhitektura je umjetnost i znanost koja oblikuje naš svijet oko nas. Ona se proteže od veličanstvenih zdanja do pažljivo planiranih stambenih prostora. Arhitektura ima sposobnost da nas inspirira, oblikuje našu svakodnevicu i utječe na naše emocije. U nastavku intervju sa Lukom Stevanovićem.

Intervju: Luka Stevanović, arhitekta

Recite nam nešto o sebi?

Moje ime je Luka Stevanović, pokretač sam i vlasnik multidisciplinarnog studia “ARC (Architectural Research Club). Kao mladi arhitekta, imam za cilj da okupim druge mlade, talentovane kolege, sa misijom da zajedno napredujemo, pomeramo granice konvencionalnosti i proizvodimo kvalitetna rešenja iz oblasti arhitektonskog projektovanja, izvođenja, internacionalnih konkursa i industrijskog dizajna.

Kako ste odlučili biti arhitekt i otkuda ljubav prema ovoj profesiji?

Odrastajući, kroz detinjstvo, imao sam opsesiju da stvaram, kako fizičke/opipljive stvari tako i neke apstraktne/imaginarne ideje kojima sam dano-noćno bio opsednut. Kao tinejdžer bavio sam se glumom, verujući da je to profesija kojom ću se baviti, na kraju se ispostavilo da je gluma predstavljala samo predigru za arhitekturu koja mi je beskrajno pomogla u socijalnim sposobnostima.

Na koji način pristupate klijentima, opišite Vas način rada?

Kako naš tim čine mladi, ambiciozni i druželjubivi ljudi, zadovoljstvno nam je posvetiit se klijentima, svakom problemu pristupamo sa mnogo pažnje i posvećenosti iz razloga što smo opsednuti detaljima i stalo nam je da na kraju dana klijent bude zadovoljan, sa osmehom na licu. Kada je klijent zadovoljan, onda znamo da smo odradili kvalitetan posao. Vodimo se čuvenom rečenicom Buckminster Fullera, “Lepo je ono što je tačno”, tako da je za nas jako važno da se pored estetskih preferenci, zadovoljiti i funkcionalni aspekt rešenja kome pridajemo posebnu pažnju.

Predstavite nam Research Club?

Research Club, kao što je već pomenuto predstavlja, kao što je bilo reči, grupa mladih, talentovanih, abicioznih ljudi koji su spremni da svakog dana otkriju najbolju verziju sebe. Reč “club” asocira na određenu vrstu jednakosti i harmonije koja je motiv kojim se vezuju svi angažovani pojedinci za određeni posao. U zavisnosti od prirode zadatka, formiraju se timovi (1-4 članova) koji kroz kolaborativni rad i konsultacije rade svakodnevno na problemu. U takvim timovima, savladavju se zahtevi koji se tiču poslova vezanih za enterijer, projektovanje, izvođenje, internacionalne konkurse (takmičenja), industrijski dizajn etc. Trenutno se radi na uspostavljanju pod-brenda koji se zove ARC Wear&Workshop, koji za cilj ima proizvodnju najfinijih kancelarijskih aksesoara (notesi, šolje, olovke, materijal za rad etc.) i anualne modne linije koja bi bila objavljivana svake godine, u vidu kolekcije (majice,duksevi,jakne,prsluci,rančevi etc.) koja bi bila praćena događajem koncipiranim kao “fashion show”.  Neki od ovih proizvoda bili su deljeni posetiocima, na događaju “ARC Exhibition”, kojim smo 10.06.2023. u prostorijama KC Dorćol u Beogradu obeležili zvanično otvaranje i prezentovali rad ostvaren kroz sezonu 2022/23. 

Najveći izazovi sa kojima se susrećete u radu?

Jedan od najvećih izazova koji nosi naš posao u praksi jesu svakako rokovi. Dati proizvod ili rešenje koje odgovara svim zadatim kriterijumima, kako funkcionalnim tako i estetskim, u kratkom vremenskom periodu, svakako je zahtevno, ali simultacioni rad na problemu u kratkom vremenskom intervalu oslobađa poseban vid “egzistencijalne” kreativnosti koja često “ukrade šou” i rezultuje na najbolji mogući način, dajući čistu i iskrenu verziju proizvoda.

Odakle dolaze ideje i inspiracija?

Ideje i inspiracija često dolaze iz najbanalnijih, ali iskrenih životnih momenata. Kao strastvene arhitekte, dešava se da iz naše “profesionalne deformacije” – obraćanje pažnje na svaki detalj, uvidimo motiv u svakodnevnim aktivnostima, pa ga potom iskoristimo u arhitekturi, kako bi svima pokušali da prenesemo katarzu koju smo inicijalno mi osetili. Sve je stvar perspektive, ako bi izgužvanu limenku videli pored kante za otpatke, pomislili bi da je to đubre, ali ukoliko bi istu tu limenku videli u savršeno beloj, čistoj prostoriji rekli bi da je to umetničko delo. Postavlja se pitanje da li želimo da dizajniramo limenku, ili prostoriju? Nekad čoveka jedna limenka inspiriše da promeni svet.

Imate li planove za buducnost.

Naravno, planovi su sastavni deo naše prelepe profesije, biti organizovan i odgovoran arhitekta, nužan je sastojak za bavljenje arhitekturom. Trenutno radimo na konkursnom rešenju “Micro Eco House ’23”, dok je u bliskoj budućnosti planirano nekoliko interesantnih projekata i takmičenja. U mesecima koji dolaze, očekuje nas poslovno putovanje u Španiju, rad sa klijentima na aktuelnim projektima, i prijava na više internacionalnih konkursa kao što je “House of the Future” u organizaciji Zaha Hadid Architects, Santiago Calatrava i drugih slavnih arhitektonskih firmi. Krajem godine/ Početkom sledeće godine, očekujemo i lansiranje brenda ARC Wear & Workshop, o čemu će biti više reči na našoj instagram stranici uskoro.

Poruka za naše čitatelje.

Poruka za sve čitaoce je da veruju u svoju ličnu legendu, i da sanjaju. Vredan rad i trud, svakako su neophodna puzla na putu do uspeha, ali bez snova nema goriva za naš motor. Svako vreme nosi svoje izazove, ali često odgovori na te izazove nisu uvek u tačno ovom prostoru i vremenu, zato pri rešavanju izazova, treba imati tendenciju biti slobodan, jer biti slobodan u arhitekturi – znači sanjati.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE