Naslovnica Dešavanja Maja Kovačević Salkić: Svaki novi objekat je za mene izazov i pobuđuje...

Maja Kovačević Salkić: Svaki novi objekat je za mene izazov i pobuđuje želju za nečim novim i drugačijim

Zbog jednostavne pravougaone forme objekta, koja je najčešće rezultat unutrašnje funkcije objekat, fasada je najbolji adut za davanje ličnog opisa svakom objektu

Intervju: Maja Kovačević Salkić, dipl. ing. arh. CADing Tuzla

Rođena u Zavidovićima 05.05.1983. godine. Osnovno i srednje obrazovanje završila u Zavidovićima. 2001. godine upisala Arhitektonski fakultet u Sarajevu, a 2007 godine diplomirala. Iste godine postala supruga i majka. Od 2008-2009. odradila godinu dana pripravničkog staža u Općini Tuzla, u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša općine Tuzla. Od augusta 2009. zaposlena u projektnom ataljeu CADing, u Tuzli, koje ujedno postaje i njen drugi dom i gdje počinje jedno novo poglavlje svog života. Zahvaljujući izuzetno energičnim i stručnim mentorima sa dugogodišnjim iskustvom, Dragici i Ljubiši Tešići, koji su vlasnici navedene firme, dobija vjetar u leđa i svu potrebnu pomoć u daljem usavršavanju.

U nastavku razgovaramo sa Majom Kovačević Salkić, projektanticom uposlenom u arhitektonskom uredu Cading Tuzla. Sa veoma znajčajnim referencama u sektoru projektovana javnih objekata, Maja za časopis m Kvadrat ističe da je rad na novim idejama iznova uzbuđuje daje posebnu energiju. Svaki novi objekat za nju je izazov i pobuđuje želju za nečim novim i drugačijim. Razgovaramo o ljubavi prema arhitekturi kao životnom pozivu, novim idejama i konceptu projektovanja kao sasvim individualnom pristupu vizuelnog identiteta istoga.

Zašto arhitektura kao životni poziv? Šta biste istakli da Vas je posebno vezalo za ovu branšu?

Maja: Kao dijete odrastala sma uz oca koji je po struci građevinski inžinjer. Nisam još ni u školu krenula kada sam obilazila svoja prva gradilišta i pravila svoje prve nacrte kuća. Njegova želja i ljubav da mi pokaže sve ono što je tada radio vjerovatno su, na neki način, uticali na moja dalja životna opredjeljenja.
Čini mi se da nikad i nisam razmišljala o nekoj drugoj profesiji. Nekako, kao da je to bio logičan slijed koji se trebao desiti u mom životu bez mnogo pitanja zašto baš to.
Znala sam sigurno da moje buduće zanimanje mora da bude vezano sa crtanjem i kreacijom.

Da li izradu faznih dijelova projekta kao što je projekat konstrukcije, elektroinstalacija I slično imate unutar tima, ili imate vanjske saradnike, kako postižete kompromis u digitalizaciji, os bzirom na to da “građevinci i mašinci” sporije usvajaju nove tehnologije za projektovanje?

Maja: Naš biro se bavi, uglavnom, projektovanjem arhitektonske faze. Za sve ostale faze angažujem spoljne saradnike. Obzirom da se rijetko bavimo projektovanjem malih objekata, u timu koji pravimo uglavnom uključujemo iskusne inženjere koji su eksperti u svojoj struci.
Iako smo naizgled mala firma većinom radimo na izuzetno velikim i složenim projektima gdje najčešće preuzimamo ulogu voditelja, koji sinhronizira sve faze i upravlja sa dinamikom i rokovima.
Na samom početku izrade projektne dokumentacije, kao koordinatori projekta, definišemo uslove rada i razmjene podataka kako bismo maksimalno olakšali timski rad za sve i ubrzali izradu projekta. To podrazumijeva rad u istim programima, vrlo često upotreba X-ref., urednost crteža i vođenje evidencije kod izmjena u fazi izvođenja projektu i sl.
Moram priznati da sam do sada imala jako dobro iskustvo sa građevincima i mašincima tako da se ne bih mogla složiti sa vašom konstatacijom.

Na koje projekte ste posebno ponosni, a koji su realizovani ili su trenutno u procesu realizacije?

Maja: Postoje dvije kategorije objekata na koje sam posebno ponosna.
U prvu kategoriju bih svrstala projekat rekonstrukcije Centralnog medicinskog bloka i izgradnje novog Sjevernog krila u sklopu Kliničkog centnta u Banja Luci. Ovaj objekat mi je značanjan zbog njegove kompleksnosti. Raditi na ovakom jednom projektu bila je izuzetna čast i zadovoljstvo.
Izrada glvnog projekta započinje u novembru 2014-e godine, a projekat izvedenog stanja je napravljen u maju 2018-e godine. Pune četiri godine intenzivnog rada sa stranim i domaćim investitorima, sa timom koji je činilo preko 20 inženjera iz nekoliko različitih država. To se ne doživljava često u karijeri i na takvim projektima možete osjetiti svu ljepotu i surovost rada u ovoj struci. Ovdje moram napomenuti do ovo nije prva bolnica koju smo projektovali. U našem birou su do sada rađeni projekti za četiri velike bolnice po čemu smo postali već prepoznatljivi na domaćem tržišti.
Rad na projektima za shopping centre zahtijeva mnogo više kreativnosti i dobrih ideja. Na ovim projektima imate mnogo više mogućnosti u pogledu kreiranja u čemu se ogleda njihova ljepota. Naravno, ovo podrazumjeva da imate i dobrog investitora koji ima puno povjerenje u vas i koji će podržati sve vaše ideje koje, vrlo često, nisu nimalo jeftine. Ovdje ne mogu a da ne spomenen g. Senada Džambića, vlasnika kompanije Bingo, koji je meni pružio takve prilike na čemu sam mu mnogo zahvalna. Tu bih svrstala Bingo City Centar u Tuzli kao prvi, koji mi je otvorio jedna nova vrata i uveo u svijet projektovanja enterijera, a kojim se do tada nisam bavila, i naravno BCC u Sarajevu koji je otvoren u prošlom mjesecu ove godine.

Nedavno je otvoren i Bingo centar u Sarajevu. Koje izazove biste posebno spomenuli, a koje ste imali tokom izgradnje ovog objekta, kao projektanti i voditelji ideje ka realizaciji?

Maja: Jedan od prvih izazova sa kojim se susrećem dešava se već na samom početku izrade projektne dokumentacije. Kako uskladiti unaprijed definisane gabarite i visine objekta sa željama investitora i svim planiranim sadržajim a koji su se značajno mijenjali tokom gradnje objekta.? Prefabrikovane konstrukcije su jako pogodne za ovu namjenu objekata i omogućavaju investitoru fleksibilnost u pogledu unutrašnje organizacije i namjene prostora tako da se, zavisno od potrebe tržita unutrašnji prostor može organizovati na različite načine. Praćenje izmjena tokom gradnje i usaglašavanje sa planiranim rokovima, pojava pandemije Covida-19 koja je značajno usporila samu gradnju a samim tim i planiranu investiciju su još neki od izazova sa kojima smo se morali suočiti.

Kako Vaš ured vidite u budućnosti?

Maja: Vidim ga u jednom proširenom izdanju sa dosta mlađih kolega punih entuzijazma i dobrih ideja koji će ostati u ovoj zemlji i raditi na velikim projektima ne samo za domaće nego i inostrane investitore uz usvajanje novih tehnologija. Želja mi je da se specijalizujemo za projektovanje zdravstvenih objekata obzirom na dugogodišnje iskustvo koje smo imali do sada.
S obzirom na zavidan portofolio, planirate li širiti ideje i vizije na mlađe generacije u obliku edukacije, online predavanja i slično?
Maja: Za sada nemam takvih planova, s obzirom na obim poslova koje trenutno imam u uredu, ali to ne znači da se možda nekada neću okušati i na tom polju. Never say never. 🙂

Na Vašim objektima upečatljiv je stil posebnog naglaska na fasadu objekta. Koje materijale preferirate i šta po Vama idealan fasadni sistem sadrži?

Maja: Da, to ste dobro primjetili. 2015 godine učestvovala sam na izradi konkursnog rješenja za BCC u Tuzli zajedno sa dvije domaće i jednom stranom firmom.
Pobjedivši na tom konkursu pružile su mi se nevjerovatne prilike i promjenili pogledi na posao koji radim. Tad mi se desi onaj „klik u glavi“. Kao da sam oslobodila jedan zarobljeni dio svoje mašte i energije. Jednostavno se izdigne na jedan viši nivo i krenete drugačije razmišljati.

Rad na novim idejama me iznova uzbuđuje i daje mi posebnu energiju. Svaki novi objekat je za mene izazov i pobuđuje želju za nečim novim i drugačijim.  Kako su shopping centri, koji imaju veliki lanac objekata, nešto što smo navikli da imaju prepoznatljiv stil, koji se uglavnom ponavlja na svim objektima, ja sam želja da taj stil kod Binga bude prepoznatljiv na način da svaki objekat bude priča za sebe. Zbog jednostavne pravougaone forme objekta, koja je najčešće rezultat unutrašnje funkcije objekat, fasada je najbolji adut za davanje ličnog opisa svakom objektu. Najčeši materijali koje koristim na objektu su aluminijske kompozitne i cementne ploče u kombinaciji sa fasadnim panelom i perforiranim fasadnim mrežama.To je neki kompromis u pogledu ekonomičnosti i estetičnosti objekta.
Ako gledate sa aspekta energetske efikasnosti, najbolji fasadni sistem je onaj koji vam ljeti daje svježinu i malo troši za hlađenje a zimi vas opet dobro štiti od hladnoće i štedi vam grijanje. To bi u prevodu značilo da ako objekat utoplite kvalitetno i u skladu sa klimatskim uslovima gdje je predviđena njegova gradnja, onda je izbor finalna ovojnica samo stvar kretivnosti.

Možemo li skorije očekivati nove velike projekte slične Bingo centru u Sarajevu?

Maja: Trenutno se u našem birou priprema još nekoliko novih projekata. Dva nova tržna centra koja nisu po značaju i veličini kao BCC u Sarajevu i jedan veći stambeno poslovni objekat sa pet lamele. Također, u izradi je i projekatna dokumentacija za dogradnje BCC u Tuzli, čija realizacija je planirana u nekoliko faza.

Za Vas saradnici kažu da ste besprjekorni pregovarači i najbolji izvođači vlastite ideje. Kako postižete sinergiju i sklad sa svim izvođačima radova na jednom velikom projektu?

Maja: Za mene su svi učesnici u gradnji objekta podjednako važni. Dobar odnos sa projektantima i izvođačima balansiram kroz međusobno poštovanje i dobru komunikaciju.
Na jednom projektu možete imati izvanredne projektante i odlučna rješenja ali ako nemate stručne i iskusne izvođače da vam to pretvore u stvarnost onda se realizacije željene ideje često zadrži samo na papiru i primorani ste tražiti alternativna rješenja koja vrlo često odstupaju od željenog ishoda.
Posljednjih nekoliko godina sam provela dosta vremena na gradilištu i učila na koji način funkcionišu odnosi sa izvođačima. Komunikacija sa njima je definitivno nešto što se mora graditi.
Jedna od značajnih stvari je, također, i fleksibilnost kod rješavanja detalja što bi značilo da nekada trebate prihvatiti savjet i preporuku izvođača tj. prihvatiti njegovo mišljenje koje možda i nije onako kako ste vi zamislili i ne zadovoljava vaše estetske zahtijve ali je funcionalno sigurno bilje.
Imati stručnog i iskusnog majstora danas na objektu je pravi blagoslov za jednog arhitektu. 🙂

Da li imate neku poruku za naše čitaoce?

Maja: Najvažnije je da radite ono što volite. Ne odustajte od svojih ciljeva bez obzira koliko put bio težak. Ulažite u sebe i širite svoje znanje. Moje iskustvo me uče da se upornost i rad na sebi uvijek isplati. Vjerujte u svoje ideje bez obzira kako na to gledalo vaše okruženje.

 

Novosti

Koje se skele koriste u građevini

0
Skele su privremene konstrukcije koje podupiru izvornu konstrukciju, kao i radnike koji je koriste kao platformu za izvođenje građevinskih radova. Vrste skela razlikuju se...

Opremanje sportskih centara i dvorana

Related News

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime