spot_img

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2016. okupit će oko 800 izlagača iz 24 zemlje svijeta

Za 19. Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2016. koji se ove godine u industrijskoj zoni grada na Neretvi održava u partnerstvu sa Republikom Turskom, sve je spremno, istakla je direktorica sajma Dalfina Bošnjak, kazavši kako će se na sajmu okupiti blizu 800 izlagača iz 24 zemlje svijeta.

ms1

“U ovom trenutku možemo kazati da je sve spremno. Ostaje nam rad na protokolu i dočeku gostiju na otvaranju Sajma, u utorak, 12. aprila, u 11 sati”, rekla je Bošnjak, dodavši kako je veoma bitno što je ovogodišnja zemlja partner Turska.

“Turski izlagači godinama su prisutni na mostarskom sajmu, a ozbiljno zanimanje za partnerstvo iskazali su za vrijeme prošlog sajma. U martu prošle godine je potpisan Memorandum o poslovnoj suradnji između Trgovačke komore Izmira i Privredne komore Federacije BiH. Turska privreda je u ekspanziji i oni ne samo da žele nego i ulažu u BiH. Brojni su različiti vidovi pomoći turskih partnera ili kompanija u BiH. Vlada te zemlje osigurala je 100 milijuna eura za pokretanje kredita za poljoprivrednike i manjinski povratak. Turska je bila na 12 mjestu po ulaganju u BiH, međutim direktna strana ulaganja u 2014. godini su iznosila 740 miliona KM, što je predstavljalo povećanje od 66 posto u odnosu na 2013. godinu. Oni dosta ulažu u proizvodnju, primjer su Natron Maglaj i Soda Lukavac, a zastupljeni su i kroz trgovinu i bankarstvo. Turska je puno uradila i pomogla na obnovi kulturnih spomenika u BiH kao što je Stari most u Mostaru i most u Višegradu. S druge strane, od Dejtonskog sporazuma, ukupni doprinos turskih javnih institucija u investicijama u privatnom sektoru iznosi približno milijardu eura”, govorila je Bošnjak, naglasivši:
ms3
“Mostarski sajam će turskim biznismenima pružiti priliku da svoje privredne interese prošire na jugoistok Evrope jer za njih ovo područje predstavlja vrata za ulazak u Evropsku uniju. Njihovi izlagači predstavit će se na oko 800 kvadratnih metara prostora. Sam nastup te ekonomske velesile na našem sajmu dao nam je jednu dimenziju više, pojačao posjetu i broj izlagača koji žele sarađivati s turskim privrednicima. Mi očekujemo da će ovo partnerstvo s Turskom povećati ulaganje te zemlje u BiH”.

Tvrdi i da „turski biznismeni BiH nude poslovnu saradnju u svim sektorima ali pogotovo poljoprivredi, drvnoj industriji, rudarstvu, metalurgiji, obradi hrane, energetskom i infrastrukturnom sektoru.

“Sajamski kapaciteti od 30.000 metara kvadratnih otvorenog i zatvorenog prostora podijeljenog na dva paviljona u cjelini su popunjeni. Imat ćemo blizu 800 izlagača i možemo kazati da je ove godine interes za sajam najveći još od 2008. godine kada je nastupila privredna kriza. Zemlju partnera Republiku Tursku predstavljat će oko 30 kompanija”“, kaže Bošnjak, te dodaje:

“Uz Tursku, na Sajmu će izlagati privrednici iz 24 zemlje. Istaknula bih sve zemlje regije, uključujući i Italiju, a veliko zanimanje za nastup na Sajmu pokazali su i Kinezi. Bit će zastupljene sve grane privrede”.

Najavljuje i bogat podsajamski program:

“Bit će zastupljene gotovo sve grane industrije, a tu su i naši prepoznatljivi podsajmovi Sajam turizma, Sajam informacijskih tehnologija i Sajam knjige i izdavaštva. Za posjetitelje to je pet nezaboravnih dana ispunjenih pjesmom, plesovima, uživanjima u modnim revijama, koncertima, degustacijama… Mislim da će ovogodišnji sajam ponuditi više i uistinu biti užitak za sve”.

Održat će se i veliki broj stručnih konferencija i okruglih stolova.
ms2
“Ovdje bih istaknula nekoliko konferencija i okruglih stolova od iznimnog značaja kao što je ona telekom giganta Huaweija koji će sa Sveučilištem u Mostaru potpisati ugovor o stipendiranju deset najboljih studenata. Tu je i konferencija EP HZ HB i Privredne komore F BiH o razvoju BiH i izgradnji novih elektrana.

Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD organizira konferenciju s ciljem pomoći malim i srednjim poduzećima u BiH. Evropska WAIPA i domaća agencija za strana ulaganja FIPA organiziraju tematsku konferenciju o privlačenju direktnih inozemnih ulaganja. Tu su i konferencije o turizmu i zaštiti okoliša i na desetke drugi u individualnoj organizaciji naših izlagača”, pričala je Bošnjak.

Svake godine na otvaranju sajma prisutni su visoki dužnosnici, tako će biti i u utorak.

“Svečanost otvorenja Sajma uvijek je događaj sam po sebi. I ove godine očekujemo dolazak visokih delegacija iz zemlje partnera Republike Turske i zemalja regije. Svoj dolazak u Mostar potvrdili su premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. Domaćini će im biti članovi Predsjedništva BiH, a očekuje se i dolazak brojnih zvanica iz svih oblasti života. Čast da otvori Sajam, po nepisanom pravilu, uvijek pripada predstavniku zemlje partnera, a to će biti zamjenik premijera Republike Turske Numan Kurtulmus”, rekla je direktorica Bošnjak.

 Anadolija

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE