Metalna šindra i krovna terasa u kulturnom centru Zam

Ovaj javni objekat u mjestu Zamárdi u Mađarskoj dizajnirao je Studio A4. Objekat je kombinacija volumena na dvije etaže. Oblik izložbene dvorane nadahnut je artefaktima pronađenima na groblju iz 6. stoljeća.

Zam je multifunkcionalna javna zgrada namijenjena zajednici koju je projektovao Studio A4. Smješten u Zamárdiju, malom mađarskom selu s oko 2000 stanovnika na obali jezera Balaton, objekat je izložbeno mjesto i okupljalište otvoreno za događaje, koncerte i predstave.

Centar je izgrađen na površini od 300 m2, a sastoji se od dva glavna volumena: spljoštene izložbene dvorane i uslužnog bloka s terasom na gornjoj etaži. Ovaj dio se proširuje na izložbeni prostor koji izgleda stisnut pod težinom terase. Krovna terasa, koja je otvorena i na koju se pristupa zelenim metalnim stepeništem, proširuje komunalne prostore i nudi pogled na krajolik.

Dvorana ima ovojnicu od metalne šindre nadahnute, oblikom i materijalizacijom, artefaktima – loncima, ukrasima, naušnicama – pronađenim na groblju iz 6. stoljeća u blizini lokaliteta. Iznutra je volumen osvijetljen zenitalnim otvorom i karakteriziran je ritmičkim površinama.

Naziv projekta: Zam

Lokacija: Zamárdi, Mađarska

Namjena: Višenamjenski prostor za događaje

Arhitekti: Studio A4

Glavni arhitekti: Géza Kendik, Péter Veszelik

Površina: 300 m2

Završetak: 2020.g.

print