spot_img

Meteore 10 Intonaco – efekt mikrocementa za unutra i vani

Meteore 10 intonaco je prirodni materijal na vodenoj osnovi za unutarnju i vanjsku upotrebu. Osmišljen je za dobijanje efekata maltera, žbuke, betona, mikrocementa, te efekta spatulata za fasadu. Dozvoljava veliku kreativnost majstora a uz upotrebu UV resistentnih tonera i dugotrajan je na vanjskim zidovima. Ekološki izuzetno prihvatljiv proizvod, što dokazuju i njegovi certifikati. Njegova krečna osnova sigurno je prednost pri restauraciji raznih objekata od kuturnog, vjerskog i povijesnog značaja.

Nakon pripreme površine gletovanjem, brušenjem i impregniranjem nanosi se specijalni Primer 1200 valjanjem u jednom sloju. Upravo je Primer taj koji će omogućiti prionjivost ovog materijala uz površinu koja se farba.

Efekt pennelato najjednostavniji je za izvedbu a ujedno je i najekonomičniji. Nakon toniranja, materijal Meteore 10 se razrijedi sa vodom 32%. Jednostavnim unakrsnim potezima fasada se boji velikom četkom. Nakon sušenja prvog sloja na isti način aplicira se i drugi sloj materijala. Ovakva fasada je pod rukom lagano hrapava  i mat, a ako se želi dobiti potpuno glatki efekt, fasada se zagladi inoxnim gleterima dok je još vlažna.

Efekt rupičastog betona dobije se tako što se površina pripremi na isti način a sam Meteore 10 se nabacuje gletericom u nešto debljem sloju (0,667LT/m2), te odmah nakon toga se pretapka istom gletericom dobivajući nepravilne reljefe. Nakon što materijal počne da suši (cca 15-20 min.) potrebno ga je zapeglati na način da površina postaje glatka uz puno nepravilnih udubljenja. Za pomoć se može koristiti i prskalica sa vodom koja će pomoći da povratimo vlažnost materijala i bolje zapeglamo fasadu.

Efekt mikrocementa, zatim glatkog betona i spatolata dobije se tako što se nakon standardne pripreme nanese prvi sloj Meteora 10 gletericom u što tanjem sloju.  Nakon njegovog sušenja novim slojem Meteora 10 dobija se perfektno glatka površina. Ponovo koristiti prskalicu sa vodom kako bi se   cik cak potezima fasada glačala do željenog sjaja.

Ovakve fasade potrebno je zaštiti od kiše u sljedećih 72 sata, a potom je zid vododbojan uz visoku paropropusnost. Ne raditi na jakom vjetru, kiši i suncu.

Posebni efekti dobijaju se korištenjem šablona, raznih grebalica kojima se izvode unikatni i personalizirani zidovi. Ovakav materijal naročito je pogodan za umjetničko patiniranje i dekorisanje. Mogućnost igranja sa metalic bojama te efektima trodimenzionalnosti sa šablonima daju bezbrojnu mogućnost izbora. Dodatkom šljokica  P400 na suncu se dobijaju posebni efekti kristalića što zidu daje dozu elegancije dok Scaglie Naturali kao dodatak fasadi daju efekt jačeg odbljeska.

Sa svim ovim materijalima možete se upoznati u firmi Valpaint u Sarajevu gdje je moguće oprobati materijal uz savjete stručnog i nadasve ljubaznog osoblja. Sam proces ugradnje moguće je vidjeti i na You Tube.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE