spot_img

Milica Simić i Vid Savić: Izradi projekta prethode brojni koraci koji se u realizaciji dodatno umnožavaju

Svijet inovacija, kreativnosti i jedinstvenog dizajna naći ćete u multidisciplinarnom arhitektonskom studiju u kojem se susreću različite umjetničke i tehničke vještine za stvaranje prostornih remek-djela. U ovom  studiju arhitektura, dizajn enterijera, urbanizam, inženjering i druge discipline se udružuju kako bi stvorili sveobuhvatna i sofisticirana prostorna rešenja. Predstavljamo Vam Milicu i Vida Simć.

Intervju: Milica Simić i Vid Savić

Recite nam nešto o sebi?

Zdravo, mi smo MiVi Studio, odnosno Milica Simić iz Beograda i Vid Savić iz Kruševca. Naš arhitektonski studio se nalazi u Beogradu, ali polje delovanja ima internacionalni doseg.

Kako ste počeli raditi ovaj posao, i otkud ljubav prema arhitekturi?

Upoznali smo se na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu u prvom semestru prve godine studija i odmah krenuli da radimo zajedno na projektima, prvo za fakultet, a potom i na prvim zajedničkim poslovima. Osnivanje arhitektonskog biroa nakon završetka fakulteta prirodan je nastavak događaja za nas, budući da smo bili uvereni da najefikasnije delujemo kao tim. Ljubav prema arhitekturi kod Vida je bila prirodna stvar s obzirom da je odrastao sa troje arhitekata u porodici. Još od osnovne škole je znao da je to njegov poziv i sa godinama ljubav je išla uzlaznom putanjom. Kod mene je ona nastajala spontano, a razvijala se upoznavanjem novih gradova, kultura, istorije arhitekture…

Šta to znači da ste multidisciplinarni arhitektonski studio?

MiVi studio je multidisciplinarni arhitektonski studio, što znači da je naše polje delovanja i interesovanja izvan samog arhitektonskog projektovanja i da obuhvata druge komplementarne discipline poput dizajna enterijera, nameštaja, urbanizma, 3D vizuelizacija i video animacija, kao i istraživanje arhitekture kroz crtež, analognu fotografiju i stručne radove. Nedavno učešće na konkursu za zidne tapete Avanguard Belgrade“ i osvojena druga nagrada uz odabrane radove za katalog, inspirisalo nas je da u narednom periodu više pažnje posvetimo i grafičkom dizajnu.

Možete li nam predstaviti ukratko koji su koraci koji prethode izradi jednog projekta ili realizaciji?

Izradi projekta prethode brojni koraci koji se u realizaciji dodatno umnožavaju. Prvenstveno, važno je dobro razumeti zadatak i pronaći inspiraciju. Zamisao kao inicijalni korak i realizacija iste kao krajnji ishod su podjednako uzbudljivi i izazovni. Finalni rezultat je nešto što svi čekamo, ali ono što zapravo najviše karakteriše arhitekturu su brojni koraci u samom procesu projektovanja, komunikacija sa saradnicima i klijentima, dogovori, izmene…

Koji su izazovi sa kojima su susrećete u radu?

Izazovi sa kojima se susrećemo u radu variraju od samog zadatka. Razumevanje svakog klijenta i njegovih potreba i želja je veoma važno. Drugi bitan izazov je naći svoje mesto u celoj priči i iskazati sebe koliko je neophodno da te posao ispunjava i pruža određeni vid slobode. 

Da li postoje trendovi u arhitekturi i da li ih pratite?

Mislimo da trendovi uvek postoje, i mi se trudimo da budemo u toku, ali ostajemo svesni da oni ne igraju nužno veliku ulogu i da su prolazni. Smatramo da ono što možemo nazvati skladnom arhitekturom je nešto što je večno i što nikad neće potpasti pod uticaj određenog trenda, stanja u društvu i ubeđenja većine. Za nas će u modi uvek biti dobre proporcije i arhitektura koja poštuje kontekst. Takođe, važno je napomenuti da u trend ne ubrajamo sve veći uticaj tehnolološkog napretka i težnju ka održivoj arhitekturi, jer smatramo da je to nešto što je normalna posledica situacije u kojoj živimo i da je uvek “dobar trend” truditi se da arhitekturom pozitivno utičemo na okruženje.

Koliko Vam nove tehnologije pomažu u izradi projekata?

Mi smo generacija koja je arhitekturu i upoznala uz pomoć novih tehnologija. Iz naše perspektive projektovanje bez pomoći novih tehnologija bi bilo nezamislivo, jer drugačije ne bi bilo moguće postići tempo i potrebe savremenog društva. Napredak tehnologije je neizbežan i mi kao struka treba da ga što bolje ispratimo i na taj način pokupimo sve njegove benefite, da nas u suprotnom tehnologija ne bi prevazišla. 

Imate li planove za dalji razvoj poslovanja?

Planovi za dalji razvoj poslovanja su brojni, a glavni su izlazak na inostrano tržište i proširivanje mreže klijenata sa kojima sarađujemo. Jedna od želja nam je da u narednom periodu češće učestvujemo u izradi konkursnih rešenja i na taj način proširimo polje našeg delovanja.

Šta biste poručili našim čitateljima?

Smatramo da bi trebalo zajedničkim trudom uticati na uređenje naših gradova uz poštovanje urbanističkih zakona i zaštite kulturnog nasleđa. Ako je grad zaista “čovekov najdosledniji i, u celini, njegov najuspečniji pokušaj da rekonstruiše svet u kojem živi prema svojim željama” (po mišljenju urbanog sociologa Roberta Parka), onda je ključno pitanje kojim se treba baviti: prema čijim željama se grad iznova rekonstruiše? Gradovi treba da predstavljaju ljude koji tu žive i zato ne treba dozvoliti da ih drugi predstavljaju umesto nas.

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.