spot_img

Miraflor – boja novog koncepta

Boja novog i modernog koncepta čiji izgled u mnogo čemu zavisi od korištenog alata (tamponasti valjak, morska spužva, jelenska krpa, leptirasti valjak, plastična špahtla, god drveta, češalj i sl.). Podjednako je pogodan, kako za profesionalnu ugradnju tako i za ugradnju po sistemu uradi sam. Izuzetno otporna na pranje, boja Miraflor je pogodna za farbanje zidova koji su izloženi extremnom prljanju. Zbog svoje glatkoće i sjaja, održavanje boje je izuzetno jednostavno i lako. Jednostavno se pere i čisti sa raznim deterdžentima. Radi takvih svojih osobina pogodan je ne samo za zidove u stambenim objektima poput hodnika, dječijih soba, kuhinja i sl., već i za javne ustanove kao što su obdaništa, bolnice, restorani, barovi, hoteli i slično. Kao i svi Valpaint materijali Miraflor je potpuno ekološki čist proizvod, zasnovan na najnovijim tehnologijama, vodorazrjediv, bez mirisa i potpuno neškodljiv za ugradnju i boravak ljudi.

Kako je Miraflor raspoloživ u oko 30 završnih nijansi, koje možemo kombinovati sa preko petstotina različitih nijansi temeljnih boja Lux i sve to ponovo kombinovati sa različitim alatima koji daju i konačan efekt, vidimo da je moguće postići bezbroj različitih kombinacija, te da svaki zid može biti unikatan.

Nanoseći uporedo dvije nijanse boje Miraflor sa dvoglavom četkom PV 102, izbor kombinacija se dodatno višestruko povećava. Većina nijansi u sebi sadrže sedefast odsjaj tako da gledajući zid iz dva različita ugla vidimo i dvije različite nijanse. U ovom katalogu prikazano je 11 različitih Miraflor završnih boja na 18 uzoraka. Dodatkom srebrenih ili zlatnih kristalića P400/405 dobiveni efekti su još naglašeniji i ljepši.

NAČIN NANOŠENJA:

Miraflor je pogodan za nanošenje na sve vrste zidnih i ostalih ploha uz adekvatnu pripremu, bilo da su one malter, rigips, drvo, plastika, medijapan i sl. Priprema zida sastoji se u odstranjivanju starih otpadajućih boja, gletovanju, brušenju i nanošenju akrilne emulzije. Voditi računa da su eventualne mrlje od nikotina i žutila u potpunosti odstranjene ili blokirane nekim od premaza predviđenih za to, jer bi se u protivnom mrlje mogle pojaviti po završenom poslu.

Temeljna boja Lux za Miraflor može da bude bijela ili u nekoj od 500 valpaint tonova, nanosi se valjkom a sušenje traje od 6-8 h. Utrošak boje je cca 0,100 LT/m2 Pošto je Miraflor poluproziran premaz, temeljna boja će takođe davati jak uticaj, te pri izboru nijanse o tome treba voditi računa. Utrošak boje Miraflor je aproksimativan i varira od željenog efekta. Uzorci u katalogu rađeni su u količini od 0,160 LT/m2

Ako su zidovi velikih kvadratura onda je neophodan rad dviju ili više osoba vodeći računa o spojevima. Konačan izgled zida dobije se tako što se Miraflor nanese na zid valjkom tanke dlake i onda dok je još mokar pređe se sa određenim alatom da bi se dobio jedan od slijedećih efekata:

Tamponasti efekat dobija se tako što mokar Miraflor tamponiramo sa tamponom PV 33 ili PV 34.

Venecijanski efekat dobija se tako što se još mokar Miraflor pređe cik cak potezima sa plastičnom špahtlom PV 50.

Efekat sa morskom spužvom PV 32 je ujedno i najekonomičniji efekat jer boju Miraflor nanosimo spužvom na površinu zida nepravilnim cik cak potezima. Utrošak miraflora 1 LT za 20 m2

Efekat četkom je najjednostavniji a dobije se tako što se četkom polukružnim pokretima prelazi preko mokre boje.

Efekat valjkom je izuzetno pogodan kod velikih površina a izvodi se tako što jedna osoba nanosi Miraflor valjkom kratke dlake a druga ga dok je još mokar prelazi leptirastim valjkom PV 30.

Efekt goda drveta se postiže sa specijalnom gumom PV 84 i on je posebno pogodan za dekorisanje namještaja.

Cik cak rebrasti efekt izvodi se rebrastim dijelom gume PV 84.

Ugradnja Miraflora je poprilično čist posao a eventulne kapljice potrebno je odmah očistiti vodom. Takođe sav korišteni alat pere se vodom odmah nakon upotrebe. Zaštitne trake potrebno je odljepiti prije nego Miraflor osuši.

Miraflor je moguće dobiti i u verziji Magic light što znači da boja pod UV svjetlom daje nove efekte a u mraku ostaje osvjetljena. To su efekti koji su pogodni za dekoraciju diskoteka.

Važno je napomenuti da je boja Miraflor dugotrajna i da se sva početna ulaganja brzo isplate, jer interijer bojen ovom bojom uz pravilno održavanje ostaje lijep i čist dugi niz godina.

Ukoliko ste propustili, pročitajte i ovaj članak: Dekorativne boje Valpaint, lijepa rješenja za Vaše zidove

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.