spot_img

Modelovanje složenog dizajna -kroz Koncept studia NOA

Prikazom jednog inostranog studia, možemo sagledati implementaciju novih tehnologija koje se prilagođavaju karakteru projekta.

Zahvaljujući osobenosti projektantskog alata za projektovanje-Archicad 27, mnogi biroi se odlučuju da upotrebom Archicada zakorače u BIM okruženje, nesmetano sarađuju sa drugim strukama i zadovolje potrebe današnjih načela projektovanja i prezentovanja. (preuredila Maja Stojiljković Šipoš)

NOA (Network of Architecture) je osnovan 2011. godine od strane arhitekata koji su se usavršili u radu na projektima iz oblasti turizma, ugostiteljstva i gastronomije.

Studio kombinuje arhitekturu sa dizajnom enterijera i formira kreativni kolektiv iz mnogih različitih kultura koji pomera granice eksperimentalnog dizajna.

Sa svojim korenima čvrsto zasađenim u prekrasnom alpskom regionu Južnog Tirola u severnoj Italiji, studio NOA u svojoj praksi kombinuje pripovedanje sa dizajnom inspirisanim prirodom.

Centralno mesto za uspeh NOA-e je Archicad. Suosnivač Stefan Rier je nepokolebljivi korisnik Archicad-a od 1998. godine, u početku kao student dizajna enterijera, a kasnije u praksi sa Hugom Demetzom i Matteom Thunom.

,,Kada smo osnovali NOA, postavio sam tri veoma važne smernice: specijalizovaćemo se za turizam, bićemo u Južnom Tirolu i radićemo u Archicad-u.”  Stefan Rier, suosnivač NOA

Modelovanje kompleksnog dizajna

Nakon što je prethodno isporučila konzolni bazen za hotel Hubertus koji se nalazi na vrhu planine, NOA je dobila novi zadatak da napravi tri mala bazena i saune.

Nakon sagledavanja okolnog pejzaža koji se ogleda u bazenu, rođen je koncept dizajna Hub of Huts. Tim je napravio obrnutu formu sela, donoseći neočekivanu dramu i teatralnost u pozadini planina i livada.

Sa hidromasažnom kadom, nizom sauna i ledenih iskustava, kolibe koje prkose gravitaciji i nude pogled od 360 stepeni na okolni pejzaž.

Luksuzni hotel i wellness centar smešten na planinskoj visoravni koja oduzima dah kombinuje arhitekturu i dizajn enterijera kako bi stvorio iskustvo iz ,,drugog sveta”.

Zapanjujući i hrabar dizajn kreiran ovim procesom, pokazao je da Hub of Huts pomera granice mogućeg.

Inspirisana tradicionalnim tehnikama gradnje, drvena fasada od jele i ariša ustupa mesto da otkrije iznenađujući unutrašnji obrt.

Složen istraživački projekat, NOA je istraživao kako fleksibilnost i priroda mogu biti ugrađeni u dizajn kako bi se stvorio multifunkcionalni prostor prilagodljiv bilo kojoj lokaciji.

Koristeći Archicad-ovu funkciju Design Options, trouglasti modeli se ponavljaju unutar celine, kreirajući kombinacije različite konfiguracije unutar skupa fiksnih pravila. Prostor bi se mogao koristiti za širok spektar potreba lokalne zajednice, od prostora za igru do koncertnih sala ili izložbi.

Održivost je centralna za dizajn prototipa, sa fokusom na održive materijale i metode izgradnje lokalnog porekla, jednostavnu ponovnu upotrebu i nisku potrošnju prirodnih resursa.

NOA koristi Archicad od početnog koncepta dizajna do izgradnje u svim svojim projektima arhitekture i enterijera.

Archicad-ovi alati za vizuelizaciju, uključujući BIMx, pomažu u praksi da demonstrira svoje kreativne i često složene dizajne, omogućavajući kupcima i drugim zainteresovanim stranama da razumeju koncepte koji izazivaju razmišljanje.

Štaviše, svojom strukturnom vizuelizacijom, Archicad pomaže u rešavanju problema između dizajnera i inženjera, pomažući timu da zajednički rešava strukturne i estetske probleme.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE