spot_img

Moderni sistemi ventilacije u kafićima, restoranima i poslovnim prostorima

Loš kvalitet vazduha u zatvorenim prostorijama, može biti jedan od većih problema vašeg poslovanja. Bilo da je nastao uslijed posjete većeg broja osoba ili pak nemogućnosti prirodne izmjene vazduha prijeti narušiti vaše poslovanje.

Dobra posjećenost ugostiteljskog objekta, mirisi kuhinje, ili pak veliki broj kupaca prilikom rasprodaje ili bilo koja druga slična situacija mogu dovesti do problema nedostatka svježeg vazduha.  Isti problem se čak mogu javiti i u rezidencijalnim objektima, međutim rjeđe zbog manjeg broja osoba koje borave u njima, koliko zbog problema kondenzacije vlažnog vazduha čime se može značajno narušiti komfor boravka.

Ventilacioni sistemi rješavaju ove probleme tako što vazduh iz zatvorenih prostorija mijenjaju svježim vazduhom iz spoljašnjosti. Sistemi velikih cijevi ili kvadratnih kanala služe ovoj svrsi i dugo vremena su arhitekte na sve načine pokušavali da ove glomazne elemente prikriju kako ne bi narušavali enterijer. Ipak moderno izrađeni kanali ili spiralno falcovane cijevi se koriste kao lijep industrijski inspirisan detalj u poslovnim prostorima.

Jako bitna izolacija ovih kanala, može značajno uljepšati iste, a sve se može i obojiti u željenu boju, kako bi se izgled unutrašnjosti mogao izuzetno poboljšati i prostor urediti tako da u kombinaciji sa ostalim ventilacionim elementima i drugim detaljima odaje moderni “industrijski” dizajn. Iako su rešetke, plenumske kutije, ventilatori i kanali vidljivi, njihova efikasnost se ne smanjuje, već se ovim modernim dizajnom efektno spaja lijepo i korisno.

Kako većim dijelom godine želimo da napravimo značajnu razliku u temperaturi unutar i izvan zatvorene prostorije, tako se ideja ubacivanja spoljašnjeg “svježeg” vazduha nameće kao prirodni oponent klimatizaciji prostorije.

U ljetnjim mjesecima kada želimo da rashladimo vazduh unutar prostorije, ubacivanjem toplog spoljnog vazduha ćemo sigurno otežati ovaj proces, a u zimskom periodu godine je situacija takođe nepovoljna. Ipak i za ovaj problem postoji rješenje, a da to ne podrazumijeva odricanje od svježeg vazduha ili pak rashlađene ili zagrijane prostorije, a da se pri tome ne moraju uložiti ogromne količine energije.

Rekuperatori toplote na ventilacionim sistemima funkcionišu tako što se u integrisanim izmjenjivačima toplote toplota uzima iz “prljavog” vazduha i predaje “svježem” u zimskim mjesecima i obrnuto u ljetnjim. Ovim postupkom možemo uštedjeti i do 80% energije koje bi izgubili ventiliranjem bez rekuperacije.

Zdravlje ljudi može biti ugroženo tokom dužeg izlaganja zagađenom “prljavom” vazduhu. Povećana koncetracija CO2 može izazvati i blažu hipoksiju koja rezultuje pospanošću, ali iako je ovo najčešći zagađivač vazduha definitivno nije najopasniji i druga isparenja od hemijskih sredstava za čišćenje, ugljen monoksida ili pak drugih zagađivača vazduha u zavisnosti od namjene prostorije, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i u najekstremnijim slučajevima i gušenje. Zbog ovog je standardom propisan broj izmjena vazduha u različitim prostorijama, a ovaj broj predstavlja teoretsku zamjenu kompletnog vazduha u prostoriji u jedinici vremena kako bi se dobio zadovoljavajući kvalitet vazduha. U svakom slučaju ventilacija je jedan od značajnih sistema, koji se ne smiju miješati sa kontrolom temperature prostorije – klime ne ventiliraju prostoriju, već vazduh iz iste zagrijavaju i rashlađuju.

Profesionalne kuhinje su prostorije koje imaju najveću potrebu za izbacivanjem vazduha zagađenog pripremom hrane u istima. Kuhinjske klasične nape se koriste za odvođenje zagađenog vazduha iz kuhinja, a drugim distributivnim kanalima je potrebno je dopremiti iste količine svježeg vazduha.

EKO- nape sadrže dodatne elemente koji svježi vazduh miješaju sa otpadnim u samoj napi i time se direktno pothlađuju filteri i smanjuje potreba za uvođenjem svježeg vazduha u prostoriju na 20-30% od ukupne količine. U svakom slučaju, otpadni vazduh iz kuhinja sadrži veće količine masnoće dima, pa je iste potrebno na neki način neutralisati iz više razloga, a osnovni je taj da su nataložene količine masnoće na ventilacionim elementima izuzetno zapaljive i jedan od najvećih uzroka požara u kuhinjama.

Ovaj problem se rješava lamelarnim plamenonepropusnim filterima, elektrostatičkim filterima koji otklanjaju i do 99% i ugljenim filterima koji uklanjaju i preostale čestice i otklanjaju neprijatne mirise. Redovnim čišćenjem filtera i zamjenom uložaka kod ugljenih filtera obezbjeđujemo smanjenje rizika od požara na minimum, uklanjanje masnih naslaga i neutralizaciju kuhinjskih mirisa u gusto naseljenim područjima.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE