Naslovnica Home Montažna kuća u Melburnu može proizvesti više energije nego što je koristi

Montažna kuća u Melburnu može proizvesti više energije nego što je koristi

5

Specijalisti za modularno građenje, firma ArchiBlox prošle godine otkrila je prototip svoje kompaktne karbon-pozitivne kuće koja ima „jestive zidove“, sunčanu sobu i izolirajući krov od trave.

Firma ArchiBlox je ovu svoju kuću opisala kao prvu karbon-pozitivnu montažnu kuću na svijetu. Ova kuća dizajnirana je tako da proizvodi više energije nego je troši. Od nje se očekuje da će tokom svog životnog vijeka dati iste okolišne prednosti kao i 6095 australijski stabala.

1

Iz firme kažu kako je cilj ove kuće njen doprinos unutar društva putem skretanja pažnje na sve veće nivoe karbona i veliki nivo utrošene energije koji idu rame uz rame sa gradnjom standardnog doma.

„Ova kuća našim klijentima dati će šansu da se odmaknu od modernog načina užurbanog života, a sve to u sklopu kuće koja je razvijena kroz suradnju na polju dizajna, gdje je i najpotrebnije, i novih tehnologija sa firmama koje slično razmišljaju“, kažu arhitekti.

2

Ovaj prototip jednospratnice postavljen je na gradskom trgu u Melburnu. Iza njene glazirane fasade, prostire se sunčana soba cijelom širinom zgrade i tako stvara bafer zonu između eksterijera i prostora za življenje.

Dizajnirana tako da bude okrenuta ka sjeveru, ova soba stvara džep toplog zraka koji će pomoći pri izolaciji tokom hladnih zimskih dana, ali će također zaštiti interijer i o od jakog sunca tokom ljeta. ArchiBlox ovu prostoriju naziva „plućima kuće“

3

Stražnji zid kuće prekriven je saksijama koje korisnici kuće mogu koristiti da uzgajaju vlastito povrće.

Travkaste biljke prekrivaju krov te nude sloj izolacije. ArchiBlox također naglašava dodatak podzemnih hladnih cijevi koje su dizajnirane da stvore ventilaciju tako što povlače zrak iz poda na južnoj strani kuće i izbacuju ga kroz prozor koji se nalazi na sjevernoj strani kuće.

4

Interijer je organizovan na način da bude kompaktan što je više moguće. Otvoreni prostor dnevne sobe sa kuhinjom i terpezarijem smješten je na jednoj strani, dok zid od kabinetiće razdvaja spavaću sobu sa spojenim kupatilom od ostatka kuće.

8

„Pametno iskorištavanje prostora putem spajanja te iskorištavanje otvora i visine dali su otvoreni plan koji ne izgleda nikako mal“, kažu iz ArchiBlox firme.

Kuća je dizajnirana tako da se napaja putem niza solarnih panela koji su postavljeni na krov kuće. Recikliranje kišnice također je dio ovog proizvoda.

7

Zašto modularna gradnja?

Modularna gradnja je proces u sklopu kojeg se građevina ne gradi na gradilištu već u kontroliranim tvorničkim uvjetima gdje se koriste isti materijali, isti dizajn kodovi i isti standandardi kao kod konvencionalne gradnje, ali za otprilike u pola manje vremena. Zgrade se proizvode u obliku „modula“ koje kada se spoje na mjestu pružaju identičan dizajn i specifikacije kao većina sofisticiranih građevina konvencionalno izgrađenih na gradilištu, ali bez kompromisa. Strukturalno, modularne zgrade generalno su jače od konvencionalnih konstrukcija jer je svaka modula inžinjerisana tako da pojedinačno podnese rigorozne uslove transporta i postavljanje kranom na temelj. Kada se spoje i pričvste, module postaju jedan inegrisani zid, pod i krov. Pored kvalitetete upravljanja i kraćeg vremena završetka gradne, modularne konstrukcije nude i mnoge druge prednosti svojim vlasnicima. Otklanjanjem gotovo 80% građevinskih aktivnosti sa mjesta gradnje znatno smanjuje ometanje saobraćaja i druga ometanja u smislu buke i slično te na taj način povečava sigurnost gradilišta. Kako u današnje vrijeme sve više dizajnera, ali i vlasnika traže dizajn koji je održiv i ekološki prihvatljiv, modularna gradnja dolazi kao rješenje samo po sebi. Gradnja u kontroliranoj sredini smanjuje količinu otpada i zagađenja, a sve to zajedno sa gore navednim prednosti promovira samoodrživost. Visok kvalitet, održivost, inovativnost, efikasnost, manji troškovi i kraće vrijeme završetka…Zašto ne modularna gradnja?

Novosti

Kako izračunati količinu čelika za ploču, temelj i stub?

0
Procjena količine čelične armature za betonsku ploču, temelj i stub, grede itd. presudna je za procjenu troškova gradnje.  Projektni crteži koriste se kao osnova...

Related News

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime