spot_img

Muzej porušenih vjerskih objekata gradit će se na Igmanu

Džamija na Igmanu uskoro će biti dio kompleksa koji će se uz džamiju graditi prema projektu Fonda memorijala KS. Prema riječima direktora Fonda memorijala Kantona Sarajevo Nurudina Džihe, gradit će se muzej porušenih džamija u ratnom periodu.

Igman

“Imamo idejno rješenje, a sada radimo izvedbeni projekat. Što se tiče finansiranja, imali smo neka obećanja od Vlade Katara, koji su bili zainteresirani da ulažu u taj prostor”, objašnjava Džiho.

Suad Zijadić, pomoćnik direktora Fonda memorijala KS, kazao je da je za realizaciju idejnog rješenja potrebno oko 800.000 maraka.

“Radi se o specifičnoj gradnji koja će se uklopiti u ambijent. Osim džamije, bit će tu još četiri ili pet objekata. Ratna džamija ostaje kakva i jeste, jer smo je nekoliko puta obnavljali kako bismo je sačuvali. Imat ćemo manju dvoranu u kojoj će se održavati skupovi. Postojeću tekiju ćemo dislocirati i napravit ćemo novu”, kazao je Zijadić.

Pored ovih objekata, Zijadić navodi da će se izgraditi objekat u kojem će biti smještena Služba zaštite i videonadzora, potom mokri čvor s tuševima.

“Muzej porušenih vjerskih objekata, prikazat će oko 1.600 objekata koji su srušeni tokom rata u BiH. A nešto niže bit će izgrađen i manji restoran za posjetioce ovog kompleksa”, izjavio je Zijadić.

Igmanska džamija predstavlja autentični spomenik kulture, koji je izgrađen u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada su sve druge rušene i spaljivane. Namjera Uprave Fonda je da Igmanska ratna džamija s pratećim objektima postane mjesto sjećanja i druženja.

Izvor faktor.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE