spot_img

Muzej računara C111 u Ljubljani

Projekat: C111

Lokacija: Ljubljana, Slovenija

Klijent: Poslovni

Godina: 2019

Površina: 680 m2

Autori: Arhitekti BAAM

Tip: Višenamjenski prostor

Foto/Viz: Blaž Jamšek, BAAM arhitekti

Renovirali smo prvi dio Komercijalne kuće u Šiški iz 1960-ih. Zgrada je značajan rad arhitekta Miloša Bonče s gledišta urbanizma i arhitekture.

Urbanizam

Zgrada, koja je danas višenamjenska struktura, prvobitno je bila komercijalna kuća. Pored Šiška kina, hotela i administrativne jedinice, čine centar susjedstva i okružuju centralni trg. Paviljonska struktura, zajedno sa zelenilom, razdvaja glavnu prilaznu cestu od stambenih blokova. To je bio opći modernistički princip koji se gubi s novijim urbanizmom.

Staklena fasada sa svojom transparentnošću omogućava vidljivu vezu ulice s trgom i parkom iza njega, što je izgubljeno zbog postavljanja plakata na izlozima prizemlja na većini zgrade. Zamjenom pregrada staklenim zidovima, obnovili smo ovu ideju i obnovili vezu između ulice i zaleđa na ovom dijelu zgrade.

Arhitektura

Iz pogleda na bočnu fasadu, može se odgonetnuti raspored zgrade. Vidljivi betonski pločnici, stupovi i istaknuti krov otkrivaju logiku čitave zgrade. Stoga smo s njih uklonili grafite i izvršili potrebne popravke. Dodavanjem ulaznih predsoblja, nadstrešnica i istaknutih staklenih izloga, prominentno izdužena zgrada suptilno je podijeljena na nekoliko jedinica. Ovu podjelu zgrade istaknuli smo svjetlom stubišta, koje se proteže od podruma do gornjeg sprata i stalno je uključeno 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu.

Svaki element zgrade jasno je odvojen od drugih. Stupovi na fasadi samo dodiruju panele, gornji prozori su postavljeni iza stupova, dok su prozori prizemlja malo pomaknuti ispred betonskih stupova. Čelične I-nosive grede koje drže prozore neprekidno se protežu izvan zgrade iznad i unutar zgrade ispod, što je danas gotovo nečuveno zbog toplinskih mostova i drugih čimbenika. U tom smislu, zgrada je iskrena. Stoga smo sve originalno obojene elemente očistili peskarenjem, uklonili pregradne zidove koji su skrivali unutrašnjost od betona, uklonili spušteni strop, ostavili vidljivi beton kakav je bio itd. Zadržali smo posljednje konzolno spiralno stubište, ostavili ga u izvornom stanju i radi sigurnosti ga ogradili kavezom. Na taj način smo odstupili od izvornog, ali s kavezom smo prihvatili logiku napetosti vješanja stubišta. Simbolično, kavez štiti stubište od uklanjanja, budući da je nažalost posljednje sačuvano stubište od četiri u cijeloj zgradi. Nismo uspjeli sačuvati originalne izloge, ali s posebnim profilima oživjeli smo strukturiranu prirodu i vidljivu tankoću prozornih područja (trenutno još u tijeku). Dokumentirali smo originalne prozore i cijelu zgradu tehnologijom 3D BIM, budući da su većina originalnih planova izgubljeni. Stoga smo uz pomoć 3D pisača mogli točno reproducirati nedostajuće betonske prefabrike ispod izložbenih prozora.

Intervencija

Zgrada s otvorenim rasporedom omogućava stalno recikliranje i višenamjensku upotrebu. Jasne unutarnje infrastrukture ključne su za fleksibilnost zgrade. Električne instalacije i svjetla u izloženim stropnim nišama, vidljiva ventilacija s hlađenjem/grijanjem, ormarići, sigurnosna ograda stubišta, itd., postali su glavni dizajnerski elementi interijera, pa smo ih razdvojili od postojeće strukture bojama. 

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.