Uz alarmantne promjene svjetske klime i sve manje izvora, održivost u dizajnu postala je potreba, a ne samo izbor. Sada se arhitekte širom svijeta ‘natječu’ u dizajniranju najviše energetski efikasnih građevina.
The Edge – Amsterdam, Holandija
Projektanti: PLP Architecture iz Londona. Ova 15-spratnica povezuje unutrašnji prostor s vanjskim svijetom i reflektuje savremeno radno okruženje. The Edge ima najveću ocjenu u BREEAM-u, najboljoj metodi na svijetu za procjenu, ocjenu i potvrđivanje održivosti zgrada. Posebno se ističe radi krovnih solarnih panela koji pokrivaju prostor od 4.100m2. Njegov masivni atrijum, koji je okrenut prema sjeveru, osvjetljava zgradu. A za kancelarije se koristi LED osvetljenje koje se napaja putem eterneta, a koje se može kontrolisati putem pametnih telefona. Zgrada također ima senzore koji mjere temperaturu i nivoe ugljen-dioksida. Opremljen je i sistemom za prikupljanje kišnice koji koristi rezervisanu vodu za ispiranje toaleta i zalijevanje biljaka.
Bullitt Center – Seattle, SAD
Ovu 6-spratnu poslovnu zgradu projektovali su Miller Hull Partnership za Bullitt fondaciju koja se certifikovala kao „Živa Zgrada“. Opremljena je sistemom za prikupljanje kišnice koji je sposoban prikupiti i filtrirati 56.000 galona vode. Također ima 5 aerobnih kompostera koji efikasno tretiraju ljudski otpad i ne ispuštaju neugodan miris. Krov zgrade, osim toga, ima fotonaponske ćelije koje proizvode 230.000 kilovat-sati godišnje, što je količina potrebna za rad zgrade.
Angel Square – Manchester, Ujedinjeno Kraljevstvo
Poslovna zgrada,koju su projektovali 3DReid, ima najveći BREEAM rejting u Ujedinjenom Kraljevstvu, uz 50% smanjene konzumacije energije i 80% smanjenog zagađenja. Omotana je duplom fasadom i visoko-termičkim masovnim betonom radi kontrolisanja zagrijavanja i hlađenja zgrade. Također, ima aerodinamički sistem koji koristi prirodni efekat atrijuma da podigne otpadni vazduh i provede ga kroz izmjenjivače toplote kako bi ga zagrijao i ponovo iskoristio.
Zgrada je, dodatno, opremljena sistemom za prikupljanje kišnice radi smanjenja potrošnje vode, a koristi se repica sa lokalnih farmi za proizvodnju goriva za rad zgrade. Štaviše, projektanti su pripremili zgradu za moguće buduće klimatske promjene, na osnovu predviđenih vremenskih podataka za 2050. U svom projektu su uzeli u obzir mogući porast prosječne temperature za 3 – 5 stepeni tokom leta i povećanje padavina za 30% tokom zime.