spot_img

Najstarije građevine na svijetu

Čovjek je gradio od davnina, o čemu svjedoče ove drevne građevine.

Koje su to najstarije građevine na svijetu? Širom svijeta otkriveni su vrlo fascinantni, drevni ostaci.

U nastavku slijede neke od najstarijih građevina na svijetu. S obzirom na definiciju “objekta”, u spisak su uključene lokacije koje ima jasne dokaze, bez obzira na stanje ili preostali obim iskopine.

Gobekli Tepe – cca. 8400. p.n.e. – 12000. p.n.e.

Gobekli Tepe, smješten na jugoistoku Turske, službeno je najstarija, do sada otkrivena, vjerska građevina koju je stvorio čovjek. U grubom prijevodu znači ” trbušasto brdo “, i može se naći otprilike 12 km sjeveroistočno od grada Şanlıurfa. Postojeći ostaci građevine sadrže više od 200 stubova u oko 20 krugova. Svaki od ovih stubova visok je oko 6 m i težak više od 10 tona, s mnogim istaknutim osnovnim rezbarijama životinja i drugim ilustracijama.

Tell Qarah – cca. 9670. p.n.e. – 11000. p.n.e.

Tell Qarah je još jedna stara građevina i ona za koju se obično smatra da je najstarija poznata građevinska kula. Nalazi se u Siriji, 25 km sjeverno od Alepa. Arheološko je nalazište koje se nalazi u plodnoj riječnoj dolini koja je nekad bila vrlo važna za trgovinu. Arheolozi su na ovom mjestu pronašli dokaze o ranom neolitskom naselju koje možda datira još iz helenističkog razdoblja.

 

Çatal Höyük – cca. 5700. p.n.e – 7500. p.n.e.

Catalhoyuk smješten u južnoj Turskoj i radi se o neolitičkom “proto-gradu” za koji se čini da je bio okupiran između 7500. i 5700. p.n.e. Od otkrića i obimnog iskopavanja, postao je UNESCO-va svjetska baština. “Grad” se sastojao uglavnom od četvrtastih zbijenih kuća sa ravnim krovovima, sa kojih se kroz male otvore pristupalo u unutrašnjost. Procjenjeno stanovništvo uključuje oko 10 000 ljudi.

Hirokitia – cca. 3000. p.n.e. – 5800. p.n.e.

Hirokitia, znači “kolijevka svinja”. Drevna je ljudska građevina na otoku Cipru. Potječe iz doba neolita i jedno je od najbolje sačuvanih prethistorijskih nalazišta na svijetu. Čini se da ga je izgradio neki oblik rano organiziranog funkcionalnog društva. Naselje je čak uključivalo i opkoljujuće obrambene konstrukcije. Prvi put je otkriven 1934. godine.

Durankulak – cca 5000. p.n.e. do 5500. p.n.e.

Durankulak, u sjeveroistočnoj Bugarskoj, moderni je grad s vrlo dugom historijom. Otkriveni su dokazi koji ukazuju da je naselje počelo na malom otoku u neolitiku. Na arheološkim iskopinama pronađen je obimni “prahistorijski kultni kompleks” na obližnjem otoku koji je star oko 7.500 godina. O ovom drevnom tajanstvenom nalazištu do danas je otkriveno jako malo informacija.

Perperikon – cca 5000. p.n.e.

Periperikon, u Bugarskoj, najveća je megalitska konstrukcija na Balkanu. Na ovom mjestu postoje dokazi o ljudskoj aktivnosti još od 5000. godina p.n.e. Lokalitet ima dugu historiju okupacije i mlađe građevine u doba bronzanog, mladog željeznog doba i rimskog razdoblja. Smatra se da je Perperikon nekada bio dom poznatom Dionizijevom hramu i mjesto gdje se Medokos proglasio kraljem Trakije 424. p.n.e.

Barnenez – cca. 4850. p.n.e.

Barnenez, smješten u Bretanji (Francuska) je drevni Cairn i jedna od najstarijih građevina koje je čovjek stvorio na Zemlji. Cairn je dugačak 72 metra, širok 20-25 metara, a visok je 9 metara. U unutrašnjosti se sastoji od 9 različitih komora i pripadajućih prolaza, a postavljen je na vrhu brda s pogledom na Engleski kanal.

Tumulus Bougon – cca. 4700. p.n.e.

Tumulus Bougon smješten u regiji Bougon u zapadnoj Francuskoj. Radi se o seriji od pet neolitskih humki. Otkriven je 1873. godine i smatra se jednom od najstarijih građevina koje je čovjek napravio u Evropi i svijetu.

Saint-Michel Tumulus – cca. 4500. p.n.e.

Saint-Michel Tumulus je još jedan niz od pet grobnih mjesta koja se nalaze istočno od Karnaka u sjeverozapadnoj Francuskoj. Visok je 12 metara, dugačak 125 metara, a širok 60 metara. To je najveća grobnica u kontinentalnoj Evropi i jedna od najstarijih građevina koje je čovjek napravio.

Koja je prva građevina na zemlji?

Vrlo je vjerojatno da na to pitanje nikada neće biti odgovoreno s bilo kakvim stepenom apsolutne sigurnosti. No, pronađene su neke vrlo stare konstrukcije koje su kandidati za prvu građevinu na Zemlji. Već smo detaljno opisali neke od najstarijih građevina koje je stvorio čovjeka, ali još je puno drugih kandidata.

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.