Najveća gradska farma na svijetu

Najveća gradska farma na svijetu trebala bi se otvoriti sljedeće godine u Parizu. Vrt na šest spratova ukupne površine od 150.000 m2 ima za cilj uzgajati više od 900 kg voća i povrća dnevno. Ovaj projekat koji je nazvan Agirpolis, koristi aeroponsku poljoprivredu tako da biljke apsorbiraju vodu i hranjive tvari iz magle.

Agripolis će se izvoditi bez upotrebe pesticida ili zemlje. Dio je većeg projekta Parisculteurs, koji se obavezao zasaditi 250 hektara vegetacije širom glavnog grada. Svježi proizvodi koristit će se za prehranu stanovnika širom jugozapadnog dijela grada – bilo izravno ili putem trgovina, hotela i menze. Zajedno sa gradskom farmom, na krovu će biti i  novi restoran kojim upravlja grupa Le Perchoir.

Uz pdršku grada Pariza, Agripolis se nada da će ponovo povezati građane s prirodnim izvorima hrane kako bi se potaknula ekološka i ekonomska otpornost. Lokalno stanovništvo bi vremenom moglo osigurati parcele za uređenje vrta. Cilj ovog projekta je  grad u kojem su ravni krovovi i napuštene površine prekriveni novim rastućim sistemima.

Gradska farma na krovu trebela bi biti otvorena u proljeće 2020. godine.

m-Kvadrat

print