spot_img

Najveće gradilište EU u Crnoj Gori – Berane

najvece-gradiliste-eu-u-crnoj-gori-1204

Iz IPA fondova u izgradnju kapitalnih objekata u Beranama biće uloženo oko 20 miliona eura. Novac je namjenjen za izgradnju stanova i za preradu otpadnih voda

– Najveće gradilište EU u ovom trenutku u Crnoj Gori je naš grad. Predstavnici iz Evrope prepoznali su nas kao ozbiljnu sredinu i partnere u dva najveća projekta koja realizuju u državi – izgradnju stambenih zgrada i postrojenje za preradu otpadnih voda – kaže predsednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić, koji je pre nekoliko dana sa predstavnicima međunarodne zajednice postavio kamen temeljac za izgradnju četiri zgrade sa 94 stambene jedinice za raseljene u Beranama.

– Vrijednost investicije iznosi 3,9 miliona eura, a najveći donatori regionalnog stambenog programa su EU, SAD, Njemačka, Švajcarska i Norveška. Opština je dala infrastrukturu i zemljište kao doprinos realizaciji projekta – kaže Šćekić, i podsjeća da je prošle godine u ovom gradu počela izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda i kanalizacione mreže.

Izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda je najveća investicija u oblasti infrastrukture koji je EU finansirala do sada u Crnoj Gori, ali to je samo jedan od zadataka koji nam predstoji – smatra Andrej Lis, šef sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije. – Njegovom realizacijom pokazuje se posvećenost Ministarstva održivog razvoja i turizma i Opštine Berane u zaštiti životne sredine. Adekvatno sakupljanje i tretman otpadnih voda jedan je od najskupljih aspekata zaštite životne sredine.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE