Najzapaženiji projekat u 2019: BIG-ov uvrnuti muzej

Vrsta: Muzej

Lokacija: Javnaker, Norveška

Arhitektonski studio: Bjarke Ingels Group (BIG)

Površina: 1000.0 m2

Godina: 2019.

Fotografije: Laurian Ghinitoiu

Prvi BIG-ov projekat u Norveškoj, muzej Twist, otvara se poput pješačkog mosta uvrnutog na sredini, tvoreći tako umjetničko djelo unutar parka skulptura Kistefos u Jevnakeru, u Norveškoj. Kistefosova nova ustanova za savremenu umjetnost koja se prostire na 1.000 m2 udružuje se kao infrastruktura za povezivanje dvije obale i kao kulturna ruta kroz najveći park skulptura na sjeveru Evrope.

Izgrađen oko historijskog postrojenja za proizvodnju celuloze, Twist je zamišljen kao greda uvrnuta na sredini kako bi nastala skulpturalna formu koja premoštava rijeku Randselvu. Posjetioci u parku mogu uzživati u radovima međunarodnih umjetnika, poput Anish Kapoora, Olafur Eliassona, Lynde Benglis Yayoi Kusame, Jeppe Hein i Fernanda Botera, a za kraj prelaze Twist kako bi dzavršili umjetničku turneju. Kao drugi most i prirodni nastavak parka, novi muzej transformiše doživljaj posjetioca istovremeno udvostručujući Kistefosov unutrašnji izložbeni prostor.

Jednostavan zavoj volumena objekta omogućava da se most podigne od donje, šumovite obale na jugu sve do područja obronka na sjeveru. Kao kontinuirana staza u krajoliku, obje strane objekta služe kao glavni ulazi. S južnog ulaza posjetioci prelaze 16-metarski čelični most obložen aluminijem kako bi došli do prostora sa dvostrukom visinom koji daje jasan pogled na sjeverni kraj. Zakrivljena geometrija muzeja sastoji se od ravnih aluminijskih ploča širine 40 cm raspoređenih poput hrpe knjiga. Isti se princip koristi unutra sa bijelim letvicama širine 8 cm koje oblažu podove, zidove i stropove, stvarajući tako unificiranu pozadinu za Kistefosove izložbe. Posjetioci doživljavaju zakrivljenu galeriju iz oba smjera kao da hodaju kroz blendu kamere.

Na sjevernom kraju stakleni zid pune visine omogućuje panoramski pogled na postrojenje za celulozu i rijeku dok se zakrivljuje tvoreći 25 cm široku traku svjetlosti koja prodire kroz krovište. Zbog zakrivljenog oblika staklenih panela, raznolikost dnevnog svjetla koje ulazi u muzej stvara tri karakteristične galerije: široku, prirodno osvijetljenu galeriju s panoramskim pogledom na sjevernu stranu i visoku, tamnu galeriju s umjetnom rasvjetom na južnoj strani. Mogućnost dijeljenja ili spajanja galerijskih prostora stvara fleksibilnost za Kistefosov umjetnički program. Stakleno stubište vodi do niže etaže muzeja, gdje aluminijska donja strana objekta postaje tavanica i prostor za wc. Još jedan stakleni zid pune širine još više približava posjetioce rijeci ispod, pojačavajući doživljaj boravka u idiličnim šumama van Osla.

m-Kvadrat

print